Het leek zo goed te gaan… En ineens zijn de Candidakwalen weer terug.​​ Het jeukt weer. Of je infectie vlamt weer op. Het is niet alleen een extra last bovenop al het gezondheidsleed dat je al te verduren kreeg, maar ook een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Je vraagt je af: Waarom lukt het bij mij niet? Wat kan ik nog doen?

Het is een van de meest gestelde vragen met betrekking tot Candida en het Candidadieet: maakt het uit als je champignons (of andere paddenstoelen) eet?
De meningen zijn erover verdeeld en veranderen nog wel eens. In dit blog leg ik je uit hoe het zit.

Lang geleden, voor de mens slimme apparaten als koelkasten en vriezers gebruikte of voedingsmiddelen chemisch werden bewerkt om de houdbaarheid te verlengen, werd voeding gefermenteerd. Door fermenteren wordt het product zonder chemische toevoegingen langer houdbaar gemaakt. Het fermenteren van producten is sinds enkele jaren weer ontzettend populair. De dranken kefir en kombucha hebben daarmee een gezond imago gekregen. Maar zijn ze Candidaproof?

Zie je witte vlekjes op je huid, rode plekken (met schilfering langs de randen), of ringvormige plekken die steeds groter worden? Dat zijn vormen van een huidschimmel. Gelukkig kun je dit binnen 3 weken al zien verminderen.

Darmbacteriën en Candida produceren chemicaliën die een invloed hebben op je humeur, waardoor je je angstig voelt, neer­slachtig of zelfs depressief.

Dit gebeurt heel langzaam. In het begin kun je niet meer helder den­ken. Je komt niet meer op woorden en lijkt wat vergeetachtig te zijn. Deze hersenmist geeft je het gevoel er niet meer ‘bij’ te zijn. Soms krijg je een zweverig gevoel in je hoofd. Je blik wordt waziger en een goede concen­tratie op je werk, of op wat er om je heen gebeurt, wordt lastig.

Geen of minder vlees eten is vaak een bewuste keuze. Maar is die kant en klare vegetarische worst een verstandige keuze in het Candidadieet?

Weet je dat Candida van nature voorkomt in je mond? Het is er warm en vochtig, de ideale omgeving voor Candida! Dat de Candidagist daar leeft is helemaal oké. Maar het geeft vervelende klachten als het overmatig gaat groeien naar een schimmel…

Verse smoothies zijn erg populair. Als ontbijt of als tussendoortje. Vooral de groene smoothies. Je wilt een boost geven aan je immuunsysteem. Maar smoothies zijn niet zo gezond als ze lijken. Er zitten nadelen aan, waarmee de Candida in jouw lijf helemaal in zijn hum is.

Ik herinner me nog goed hoe ik als klein meisje bij mijn opa en oma aan tafel zat. Samen met mijn vader, moeder, broertje en een stuk of zes ooms en tantes. De tafel stond vol met brood, vleeswaren, kaas en zoet broodbeleg. Als extraatje had mijn oma in de winter vaak warme rookworsten en in de zomer aardbeien erbij. Hmmmm, dat lustte ik heel graag op brood!

Nooit meer een pizza? Nee hoor! Geniet van deze heerlijke, gezonde, suikervrije en Candidaproof pizza!

Of je een goed werkend immuunsysteem hebt, heeft vaak alles te maken met hoe jij voor jezelf zorgt. Maar hoe kun je dat doen..? Allereerst is het belangrijk ruim voldoende vitamine C in te nemen. Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Het komt veel voor in groente en fruit.

Het doel van het Candidadieet is heel simpel: je darmflora herstellen naar een goede balans aan bacteriën en gisten. Je immuunsysteem wordt versterkt door een gezonde darmflora, zodat ziekmakers geen grip krijgen. Om dat te bereiken kun je de koffie maar beter laten staan.

Met Pasen, op een boterham of een toastje… Deze eiersalade doet het altijd goed!

Een sauna of zwembad is de ideale omgeving voor een schimmel. Die gedijt namelijk goed waar het warm en vochtig is. Niet in de douches zoals je misschien denkt, maar op de vloer, op de bankjes, de duikplank en in het water. In 2017 bleek uit onderzoek dat in het water van Nederlandse zwembaden maar liefst 79 schimmelsoorten voor komen, waaronder de Candida albicans. Ondanks de strenge eisen voor desinfectie…

Het is 2.40 uur op de klok als Emmy besluit haar vriendin Anne te bellen. “Hallo?” klinkt het slaapdronken aan de andere kant van de lijn. “Hé An, met Emmy. Wil je me alsjeblieft naar het ziekenhuis rijden?” Anne is gelijk klaarwakker. “Wat is er aan de hand, meis?” “Ik heb zo’n stekende pijn in mijn onderbuik, Anne. Ik houd het niet meer en heb een dokter nodig.” Tien minuten later zitten ze in de auto, op weg naar de huisartsenpost. Gelukkig mocht Emmy gelijk komen. “Acute blaasontsteking” zegt de arts.

Het is 7.30 uur als mijn telefoon ‘pling’ zegt. Een appje. Van een vreemd nummer.
‘Een goedemorgen’ staat er. ‘Ik kwam jouw site tegen in verband met Candida. Ik zit nu in de wachtkamer bij mijn huisarts, voor een plas- en bloedtest. Om te kijken voor Candida. Ik weet voor mezelf dat het Candida is, heb ook de symptomentest bij jou gedaan. Wat kan mijn huisarts doen om Candida voorgoed weg te halen?’

Gezond eten gaat niet alleen over WAT je eet, maar ook over HOE je eet. Met aandacht, zittend aan tafel, terwijl je niets anders doet. Gek genoeg kan dat heel ongemakkelijk voelen! Vooral als je het altijd erg druk hebt. Dan voel je de onrust in je lijf toenemen en neig je naar het pakken van je telefoon, de krant of een tijdschrift. Of je neemt je laptop op schoot en checkt facebook, je e-mails of filmpjes op Youtube zodra je even ‘niets’ doet. Maar als je aandacht geeft aan het eten als activiteit, zal dat je belangrijke voordelen opleveren.

Vind jij het gewoon dat je buikpijn hebt, een jeukende huid, een chronische blaasontsteking en een lelijke kalknagel? Dan doe je jezelf tekort. Het bagatelliseren van je klachten is als een excuus om niets te hoeven doen aan je gezondheid.

Is het denken aan wat je allemaal moet doen om je gezond te eten gelijk aan stress en ga je het uit de weg?

Voeding als medicijn en je klachten zien verdwijnen. Dat klinkt mooi. Maar hoe doe je dat als het doodeng is je vertrouwde gewoontes aan te passen en je eigenlijk niet durft?