Schimmelinfecties op je huid

Heb jij last van een probleemhuid? Roodheid, schilfers, acne, witte vlekjes of jeuk… Het maakt je onzeker en kan je 24 uur per dag bezighouden. Een Candidaschimmel in je darmen kan deze huidproblemen veroorzaken, dus lees even verder.

Een geïrriteerde huid, je zal er maar last van hebben. Komt er een leuke man of vrouw voorbij, verstop je je gezicht in je sjaal. Want ja, zo direct ziet hij of zij je rare pukkels en vlekken…

Jeanette van 29 heeft hier veel last van. Zo erg dat ze zich niet durft te vertonen.
Ze schaamt zich over die pukkels in haar gezicht. En over de rare vlekken op haar armen en bovenlijf. Vlekken en pukkels die veroorzaakt worden door een Candida schimmelinfectie.

Pijnlijke puisten rond je mond of in je hals geven je het gevoel van een pukkelige puber. Geeft je huisarts je een antibioticum om de huid mee te deppen? Dan gaan niet alleen de slechte bacteriën eraan, ook de goede gaan kapot, waardoor je huidweerstand nog lager wordt en er nieuwe pukkels tevoorschijn komen.

Voor een extreem droge, pijnlijke en rode huid wordt vaak een hormoonzalf voorgeschreven. Helpt de ene niet dan krijg je een andere crème. Mogelijk slik je medicijnen of levertraan tegen de jeuk. En je dept je huid met appelazijn. Regelmatig lig je in een zemelen bad of ga je naar lichttherapie. ’s Nachts lig je wakker, soms wel uren lang. Je krabt jezelf kapot tot het bloedt.

Herken je dit? Je bent niet de enige. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) hebben maar liefst ruim 1,4 miljoen Nederlanders last van huidproblemen. Vooral eczeem en psoriasis worden genoemd.

Schimmelinfecties op de huid

Je huid heeft een aantal belangrijke functies. Het beschermt je bijvoorbeeld tegen kou en hitte, druk en stoten, bacteriën en virussen en tegen verlies van warmte en vocht. De huid is er om jou te beschermen, maar soms probeert het jouw lijf te helpen afvalstoffen kwijt te raken, zoals een Candida schimmelinfectie.

Candida kom je niet alleen in je darmen tegen, het hoort ook als een gist thuis op je huid. Bij warme en vochtige omstandigheden verandert de gist naar een schimmelvorm. Je herkent een huidschimmel aan de witte vlekjes op je huid, rode plekken (met schilfering langs de randen), of ringvormige plekken die steeds groter worden.

Je darmweerstand speelt hierbij een belangrijke rol. Als je darmflora uit balans is en je immuunsysteem niet meer optimaal werkt, raakt het huidvernieuwingsproces in de war. Dit kan zich uiten in zowel schimmelinfecties als eczeem of psoriasis.

Je huid vertelt je hoe je verteert

Je huid heeft voedingsstoffen in een goede verhouding nodig voor een optimale ontwikkeling en om het goed te onderhouden. Tekorten in mineralen en vitamines, of scheve verhoudingen in de hoeveelheid darmbacteriën en gisten kunnen zich aan je huid kenbaar maken. Een goed werkende spijsvertering levert je daarentegen een zuivere huid op.

Dus vraag je eens af:

  • Verteer je de tarwe goed? Je hoeft niet per se glutenvrij te eten met het Candidadieet, maar soms heeft je lijf afkeer van bepaalde graansoorten.
  • Ben je gevoelig voor lactose? Dan kun je beter zuivel van de koe vermijden.
  • Krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen? Bij een goede spijsvertering worden de goede voedingsstoffen optimaal opgenomen. Of je een goede vertering hebt zie je aan je ontlasting.
  • Werken jouw spijsverteringsorganen goed? Je lever, galblaas, darmen en alvleesklier kunnen soms een steuntje in de rug gebruiken om goed te functioneren. Een supplement kan dan uitkomst bieden.
  • Is de Candida actief doordat je nog suikers eet? Zolang je de Candida voedt met suikers blijft het lastig…

Een stralende huid maakt je zelfverzekerder.

Tegelijk voorkomt het een hoop krabben en gedoe met zalfjes, appelazijn en zemelen.

Misschien denk je: makkelijk gezegd, zo’n stralende huid.  Maar binnen 3 weken kun je al verschil zien. Drie weken!

huid infectie www.candidacoach.nl

Hermien kocht mijn boek (Over)leven met Candida en ging ermee aan de slag. Ze schreef:

“Ik heb je boek gekocht en het systeem gevolgd qua Candida. Na een paar dagen merk ik al dat de jeuk minder wordt op de plekken. En ze beginnen ‘uit te drogen’. Mijn man doet mee en ongelooflijk hoe de roodheid en schilfers in zijn gezicht al zijn verminderd. Een super voorbeeld voor iemand die enorm verslaafd was aan suikers!” 

Hermien is geen uitzondering, in mijn werk als Candidacoach merk ik regelmatig dat Candidaten door het aanpassen van de voeding al binnen 3 weken mooie resultaten zien. Dus vermijd de suikers, skip de junkfood en eet veel groenten.

Lijkt dit je lastig, maar verlang jij wel naar een probleemloze huid? Het boek (Over)leven met Candida staat boordevol informatie en inspiratie over je voeding en helpt je stap voor stap de beste keuzes te maken.

Als je al bezig bent met je voeding, maar merkt dat het bij jou minder makkelijk of langzamer gaat dan je vooraf gedacht had kun je twee dingen doen:

1) meld je aan voor het coachtraject Koud Kunstje. Dan zet je je gezondheid op het goede spoor en zie jij ook binnenkort een mooie huid als resultaat.

2) vraag een Candidagesprek aan om telefonisch in te zoomen op jouw probleem en te bespreken wat jij nodig hebt om wél resultaat te zien.