Help, een blaasontsteking!

Het is 2.40 uur op de klok als Emmy besluit haar vriendin Anne te bellen. “Hallo?” klinkt het slaapdronken aan de andere kant van de lijn. “Hé An, met Emmy. Wil je me alsjeblieft naar het ziekenhuis rijden?” Anne is gelijk klaarwakker. “Wat is er aan de hand, meis?” “Ik heb zo’n stekende pijn in mijn onderbuik, Anne. Ik houd het niet meer en heb een dokter nodig.”

Tien minuten later zitten ze in de auto, op weg naar de huisartsenpost. Gelukkig mocht Emmy gelijk komen.

“Acute blaasontsteking” zegt de arts. “Ik geef je een antibioticum mee. Als je dan een paar dagen rustig aan doet knap je snel weer op.”

Emmy kent het advies. Een half jaar geleden maakte ze het ook al mee. Ze voelde het toen al aankomen, maar negeerde het brandende gevoel tijdens het plassen. Ze had een drukke periode op haar werk en geen tijd om hier serieus aandacht aan te besteden. Nu kwam het onverwachts. Ze had wel een poos cranberrysap gedronken, maar ja… Emmy vergat het vaak mee te nemen als ze boodschappen ging doen. Dan gingen er weken voorbij tot ze het weer eens meenam. En of het haar nu echt hielp? Het leek toch steeds een gevoelig gebied te blijven…

Lage weerstand

Hoewel mannen er ook mee te maken kunnen krijgen hebben vooral veel vrouwen er last van: steeds terugkerende blaasontstekingen. Ze worden er door overvallen, of gebruiken middeltjes om te voorkomen dat het een flinke ontsteking wordt. Een blaasontsteking is een ontsteking van de urinewegen. De ontsteking kan in de blaas, urinebuis of in de urineleiders zitten. Het is een ontsteking van het slijmvliesweefsel en veroorzaakt buikpijn, een brandende pijn bij het plassen, koorts en koude rillingen. Je merkt dat je steeds het gevoel hebt te moeten plassen, terwijl er vaak maar weinig komt. Je bekken voelt pijnlijk aan en vaak merk je ook meer afscheiding op. Een blaasontsteking is meestal het resultaat van een bacteriële infectie, als gevolg van een lage weerstand door een slecht functionerend immuunsysteem. Een Candidabelasting kan hier een rol in spelen, maar niemand zal je dat vertellen.

www.candidacoach.nl

Het sluipt er in

‘s Avonds makkelijk koken met pakjes en zakjes, zodat ze snel haar maag vulde voor ze naar de sportclub reed. Relaxen met een wijntje op de bank na haar overvolle werkdagen… Stiekem kreeg Emmy meer suikers binnen dan goed voor haar was. En een Candida smult daarvan. De weerstand in de darmen neemt af en zodra je meer vermoeid raakt doordat je een drukke periode hebt ben je de klos.

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Ben jij net als Emmy gevoelig voor blaasontstekingen? Met deze tips kun je het verlichten:

  • Leeg de blaas altijd volledig: zorg dat je goed uit plast om bacteriën goed weg te spoelen.
  • Wacht niet met plassen: als je moet, dan moet je ook gaan. Uitstellen kan extra druk op de blaas zetten waardoor deze kwetsbaarder is voor een infectie.
  • Beperk de inname van suiker en alcohol. De suikers onderdrukken het immuunsysteem en belemmeren het vermogen van witte bloedcellen om bacteriën te doden.
  • Drink bij de eerste tekenen van een infectie veel water. Dit kan de infectie tegengaan doordat de bacteriën worden weggespoeld.
  • Voeg een theelepel zuiveringszout toe aan een glas water en drink dit op. Het helpt de pH waarde van de urine te veranderen en vermindert daardoor het branden.
  • Cranberrysap, cranberry capsules of D-mannose kunnen helpen voorkomen dat bacteriën zich vastzetten op de wand van de blaas.
Wil je liever stoppen met symptoombestrijding?

Bovenstaande oplossingen helpen infecties te verzachten. Maar, wanneer een Candidabelasting de blaasontsteking veroorzaakt is het slimmer het probleem bij de bron aan te pakken. Doe je dit niet? Dan komt het telkens terug en blijf je ermee bezig.

Voor een blijvende oplossing versterk je je immuunsysteem en leer jezelf een suikervrije leefstijl aan waarin voor Candida en blaasontstekingen geen plaats is. Met het programma Koud Kunstje heb je dat binnen 3 maanden in de vingers.

Meld je aan voor een Candidagesprek als je hier meer over wil weten. Dan maken we een belafspraak en zoomen we in op jouw situatie.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *