Schimmel in je mond

Je poetst je tanden en haalt zo af en toe je tandenborstel over je tong. Als je dan merkt dat je tong meer weg heeft van een besneeuwde alpenweide dan een zacht roze lapje vlees, voel je de paniek in jezelf al toenemen. Help!

Je koopt een speciale tongschraper waarmee je elke dag je tong onder handen neemt…

Maar hoe vaak je ook schraapt, de aanslag blijft hardnekkig aan je tong geplakt of komt terug zodra je het schrapen stopt.

Laat me je dit vertellen:

Paniek is niet nodig, maar een beslagen tong is één van de eerste tekenen van een Candida-schimmelinfectie in je mond.

Weet je dat Candida van nature voorkomt in je mond? Het is er warm en vochtig, de ideale omgeving voor Candida! Dat de Candidagist daar leeft is helemaal oké. Maar het  geeft vervelende klachten als het overmatig gaat groeien naar een schimmel…

Dit transformeren gebeurt als je weerstand laag is door bijvoorbeeld de griep, het gebruik van antibiotica of na een drukke periode met veel stress. Candida is een opportunist die gebruik maakt van jouw zwakke momenten. Heel gemeen!

Schimmel in je mond

De mondschimmel kan zich op verschillende manier laten zien:

 • als een beslagen tong;
 • met een witte aanslag aan de binnenkant van je wangen, op je verhemelte of in je mondhoeken;
 • met pijnlijke, gebarsten, rode plekken in de mondhoeken;
 • met witte draden in je mond;
 • als een actieve ontsteking in de vorm van aften of mondbranden;
 • als spruw.

beslagen tong www.candidacoach.nl

Beslagen tong, aften, mondbranden en spruw

Wanneer je rookt, alcohol drinkt, veel suikers consumeert of vergeet je tanden te poetsen, worden bacteriën en schimmels in je mond niet afgebroken. Ze kunnen zich gaan uitbreiden en aan je tong hechten, waardoor een witte aanslag ontstaat. Dit wordt een beslagen tong genoemd. De aanslag laat zich lastig verwijderen met een tandenborstel en kan een slechte adem veroorzaken.

Vraag jij je af of je een slechte adem hebt? Je kunt het checken door het simpelweg te vragen aan iemand die je vertrouwt, of aan de bovenkant van je hand te likken en daar te ruiken. Maar als je voor de spiegel je tong uitsteekt en je ziet in plaats van een mooi roze tong een witte aanslag… Dan weet je eigenlijk al  genoeg.

Aften zijn pijnlijke zweertjes op je tong, je lippen of de binnenkant van je wang. Een op de vijf volwassenen heeft er last van, vooral als de weerstand laag is. Heb je last van aften in combinatie met aanhoudende diarree en/of buikpijn? Dat kan wijzen op een darmaandoening.

Een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte zonder (zichtbare) afwijkingen wordt mondbranden genoemd. Deze ontsteking aan het mondslijmvlies kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of door de Candidaschimmel.

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en komt regelmatig voor bij baby’s. Het geeft witte plekjes in de mond, op de tong of aan de binnenkant van de wangen. Spruw is behoorlijk besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden tijdens de bevalling, wanneer je baby in contact komt met de slijmvliezen in het geboortekanaal, maar ook tijdens de borstvoeding. Spruw kan ook overgedragen worden door het laten zuigen op een vinger. Door het drinken aan de borst kan de baby vervolgens bij de moeder Candidiasis veroorzaken. Vooral bij tepelkloven neemt de gevoeligheid toe.

Candida gedijt goed bij warmte en vocht. De combinatie van warme melk, een vochtige borst en een warme mond is voor de Candida dus ideaal en kan tepelpijn veroorzaken. Pijnlijke en kapotte tepels, borstontstekingen door infectie van de melkkanalen, verminderde melkproductie en spruw bij je baby geven veel ongemak en pijn. Als je baby last heeft van een geïnfecteerd slijmvlies in het mondje, of jij een infectie aan de borst, kun je elkaar over en weer besmetten. Het voeden kan heel pijnlijk voor je worden en een reden zijn te stoppen met de borstvoeding. Je leest er hier meer over.

Heeft je kindje geen spruw, maar wel last van aanhoudende luieruitslag en smetplekjes? Ook dat zijn vormen van Candida en worden door een combinatie van warmte en vocht veroorzaakt.

Risico

Een Candida schimmelinfectie in je mond kan voor grote problemen zorgen als je daar niets mee doet. Eten kan lastig worden en slikken pijnlijk als je de infectie niet oplost. Verplaatst de infectie zich naar je slokdarm, dan kan het ook slokdarm- of keelkanker veroorzaken.

Wil jij zowel voor jezelf als je kindje van deze ongemakken af?

In het boek (Over)leven met Candida lees je hoe je je Candidaprobleem oplost.

Of vraag een Candidagesprek aan en we onderzoeken samen telefonisch wat jij daarvoor nodig hebt.

3 antwoorden
 1. Don Elsman
  Don Elsman zegt:

  Candida albicans (met zeker 90 ondersoorten) is -net als alle andere schimmels, gisten, paddestoelen) een organisme, dat tot taak heeft dode materialen op te ruimen. (Dode, dus NIET levende). De gist candida komt inderdaad overal voor. De taak is dode zoogdieren uit elkaar laten vallen in lilosse g-t-a-c moleculen. Deze worden vervolgens weer in de grond opgenomen, opgezogen door wortels en vervolgens door bijvoorbeeld mensen, opgegeten en tot dna opgebouwd.
  Canduda groeit daar, waar de parameters goed staan. Vocht en pH- waarde. Op een nat weefsel (zoals de mond, slokdarm, darmen, vochtige liezen, baarmoeder, onder de voorhuid) bij een pH hoger dan 6,5 dus dan stijgt de pH van zuur naar basisch (7 is het neutrale omslagpunt) beginnen er draden, zogenaamde hyfen, uit de canduda spore, of stukje te groeien. Bij een pH ban 5.5 (=zuur) gebeurt dat ook. Alleen dan breken de hyfen af, ze raken defect, zoals dat heet. Dan kan de candida haar desintegrerende taak niet beginnen. Want het zijn de hyfen, die met hun elektrisch veld rond hun draden, de dna van omliggende cellen uit elkaar laat vallen.
  Een beslagen tong toont een pH, die juist de candida als een wit waas zichtbaar maakt. De gist bestaat uit zeker 7 laagjes suikermoleculen en is wit. Deze suikerlaagjes gedragen zich intelligent. Het gaat te ver om hier verder over te gaan).
  Bij een omgeving, die hyfen groei toestaat, zullen de hyfen door de natte weefsels heendringen, en zo het lichaam in. Via de bloedbaan, bloed is basisch, hetgeen zeer geschikt is voor de candida) komt de gist in alle belangrijke organen. Hetzelfde gebeurt via de vaginale holte, via de slokdarm, via de endel en dikke darm.
  Met name plaatsen waar veel suikers zijn, is perfect voor de gist om te groeien. Denk aan melkklieren, prostaat…
  Interessant is, hoe candida zich vermenigvuldigt. Namelijk net als paddestoelen. Ondergronds verspreidt zich een mycelium. Dat groeit uit een spore van de paddestoel, die ergens door een insect terecht is gekomen. Ergens anders kan ook een spore van dezelfde soort terecht zijn gekomen en ook een mycelium maken.
  Wanneer nu de uiteinden van deze twee dezelfde mycelium elkaar raken, ontstaat er een ondergrondse bevruchting en er ontstaat ondergronds een vruchtlichaam.
  Uit dit vruchtlichaam groeien zogenaamde pseudo hyfen, in een kring naar buiten. Aan het einde van die hyfen groeien dan vruchten, de paddestoelen. Ze staan dan in een kring rond het vruchtlichaam. De paddestoelen rijpen en als ze rijp zijn, verspreiden ze hun sporen.
  Cabdida doet precies hetzelfde. Eenmaal in het lichaam, groeiend in een melkklier met hyfen, kan er zich ook een tweede candida met hyfen groeien… als de uiteinden van die twee elkaar raken ontstaat er ook een vruchtlichaam. Dan kan er een knobbeltje worden gevoeld. Als dat niet tijdig wordt weggehaald, kan het vruchtlichaam rijp worden en het knobbeltje gaat open. Dan ontstaan er vervolgens in het lichaam overal knobbeltjes. Het lichaam wordt dan levend gedesinfecteerd…
  Dus het is zaaks, ervoor te zorgen, dat de pH-waarde goed is en blijft op alle natte weefsels en dat reeds aanwezige gist in het lichaam (dat is bij 99%van de mens het geval) wordt bestreden.

  Hoe dat komt?
  Door pasteuriseren van de melk sinds de jaren ’50 zitten er geen melkzuurbacteriën meer in melkproducten. Gebruik van anti biotica (na de oorlog pas!) doodt melkzuurbacteriën. Alcohol, sterker dan wijn (dus zeg maar boven 18%) doodt melkzuurbacteriën.

  Hoe ik dit weet?
  Nou, mijn vriendin kreeg kwaadaardige tumor. Toen heb ik mijn talenten aangewend en heb net zo lang gezocht in de medische bibliotheek van de RUU, totdat ik het begreep.
  Zij is volledig, en zeer snel hersteld. Had ik het eerder geweten, dan had ik kunnen voorkomen, dat mijn beide ouders en de moeder van mijn vriendin zouden zijn overleden aan kanker.
  Triest. Helemaal triest, wanneer de directeur geneesheer van het AMC de methode, gestaafd door tal van wetenschappelijke onderzoeksresultaten, wegwimpelt met de woorden: “er zijn zoveel van die theorien…”

  Dus: beterschap met de aften!

  Beantwoorden
  • Dr. Doolittle
   Dr. Doolittle zegt:

   Don is een gevaarlijke charlatan die met quasi wetenschappelijke theoriën komt die nergens op gebaseerd staan. Totaal negeren die man.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *