Schimmel in je mond

Je poetst je tanden en haalt zo af en toe je tandenborstel over je tong. Als je dan merkt dat je tong meer weg heeft van een besneeuwde alpenweide dan een zacht roze lapje vlees, voel je de paniek in jezelf al toenemen. Help!

Je koopt een speciale tongschraper waarmee je elke dag je tong onder handen neemt…

Maar hoe vaak je ook schraapt, de aanslag blijft hardnekkig aan je tong geplakt of komt terug zodra je het schrapen stopt.

Laat me je dit vertellen:

Paniek is niet nodig, maar een beslagen tong is één van de eerste tekenen van een Candida-schimmelinfectie in je mond.

Weet je dat Candida van nature voorkomt in je mond? Het is er warm en vochtig, de ideale omgeving voor Candida! Dat de Candidagist daar leeft is helemaal oké. Maar het  geeft vervelende klachten als het overmatig gaat groeien naar een schimmel…

Dit transformeren gebeurt als je weerstand laag is door bijvoorbeeld de griep, het gebruik van antibiotica of na een drukke periode met veel stress. Candida is een opportunist die gebruik maakt van jouw zwakke momenten. Heel gemeen!

Schimmel in je mond

De mondschimmel kan zich op verschillende manier laten zien:

  • als een beslagen tong;
  • met een witte aanslag aan de binnenkant van je wangen, op je verhemelte of in je mondhoeken;
  • met pijnlijke, gebarsten, rode plekken in de mondhoeken;
  • met witte draden in je mond;
  • als een actieve ontsteking in de vorm van aften of mondbranden;
  • als spruw.

beslagen tong www.candidacoach.nl

Beslagen tong, aften, mondbranden en spruw

Wanneer je rookt, alcohol drinkt, veel suikers consumeert of vergeet je tanden te poetsen, worden bacteriën en schimmels in je mond niet afgebroken. Ze kunnen zich gaan uitbreiden en aan je tong hechten, waardoor een witte aanslag ontstaat. Dit wordt een beslagen tong genoemd. De aanslag laat zich lastig verwijderen met een tandenborstel en kan een slechte adem veroorzaken.

Vraag jij je af of je een slechte adem hebt? Je kunt het checken door het simpelweg te vragen aan iemand die je vertrouwt, of aan de bovenkant van je hand te likken en daar te ruiken. Maar als je voor de spiegel je tong uitsteekt en je ziet in plaats van een mooi roze tong een witte aanslag… Dan weet je eigenlijk al  genoeg.

Aften zijn pijnlijke zweertjes op je tong, je lippen of de binnenkant van je wang. Een op de vijf volwassenen heeft er last van, vooral als de weerstand laag is. Heb je last van aften in combinatie met aanhoudende diarree en/of buikpijn? Dat kan wijzen op een darmaandoening.

Een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte zonder (zichtbare) afwijkingen wordt mondbranden genoemd. Deze ontsteking aan het mondslijmvlies kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of door de Candidaschimmel.

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en komt regelmatig voor bij baby’s. Het geeft witte plekjes in de mond, op de tong of aan de binnenkant van de wangen. Spruw is behoorlijk besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden tijdens de bevalling, wanneer je baby in contact komt met de slijmvliezen in het geboortekanaal, maar ook tijdens de borstvoeding. Spruw kan ook overgedragen worden door het laten zuigen op een vinger. Door het drinken aan de borst kan de baby vervolgens bij de moeder Candidiasis veroorzaken. Vooral bij tepelkloven neemt de gevoeligheid toe.

Candida gedijt goed bij warmte en vocht. De combinatie van warme melk, een vochtige borst en een warme mond is voor de Candida dus ideaal en kan tepelpijn veroorzaken. Pijnlijke en kapotte tepels, borstontstekingen door infectie van de melkkanalen, verminderde melkproductie en spruw bij je baby geven veel ongemak en pijn. Als je baby last heeft van een geïnfecteerd slijmvlies in het mondje, of jij een infectie aan de borst, kun je elkaar over en weer besmetten. Het voeden kan heel pijnlijk voor je worden en een reden zijn te stoppen met de borstvoeding. Je leest er hier meer over.

Heeft je kindje geen spruw, maar wel last van aanhoudende luieruitslag en smetplekjes? Ook dat zijn vormen van Candida en worden door een combinatie van warmte en vocht veroorzaakt.

Risico

Een Candida schimmelinfectie in je mond kan voor grote problemen zorgen als je daar niets mee doet. Eten kan lastig worden en slikken pijnlijk als je de infectie niet oplost. Verplaatst de infectie zich naar je slokdarm, dan kan het ook slokdarm- of keelkanker veroorzaken.

Wil jij zowel voor jezelf als je kindje van deze ongemakken af?

In het boek (Over)leven met Candida lees je hoe je je Candidaprobleem oplost.

Of vraag een gratis Candidagesprek aan en we onderzoeken samen telefonisch wat jij daarvoor nodig hebt.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *