De relatie tussen haaruitval en Candida
Elke dag verliezen we haren. Dat is heel normaal. Merk je dat je erg veel haren verliest? Dan is er vaak sprake van een onderliggend probleem.
De meest bekende oorzaak van haaruitval is stress. Mentale stress, maar ook chronische fysieke stress zoals een gestrest spijsverteringssysteem beïnvloedt je haarkwaliteit.
Mentale stress
Heb jij veel aan je hoofd en merk je dat je zin hebt om te snaaien, zodra je uit de drukte en hectiek stapt? Dan herken je dit waarschijnlijk:
Je hebt geen zin om te koken na een lange of pittige werkdag en maakt het jezelf makkelijk met een snelle hap. Bij de thee of koffie pak je de roze koek of een stuk chocolade (en nog een volgende, want dan is het maar op). De zak chips eet je gedachteloos leeg terwijl je een aflevering van die spannende serie kijkt. Als een soort troost, of ‘het verdiend hebben’ vul je je maag met voeding waarin de goede voedingsstoffen ontbreken.
Bij teveel stress kun je ook merken dat je juist minder of geen trek hebt in eten. Krijg jij bij stress geen hap door je keel? Dan is het zelfs beter niet te eten. Doordat op dat moment alle energie wordt verbruikt door je spieren, staat je spijsvertering stil en verteer je niet. Voeding gaat dan sneller rotten of gisten, waardoor je darmflora uit balans raakt.
Of je nu gaat snaaien of niet eet: op termijn ontstaan tekorten in goede voedingsstoffen en ongemerkt verslechtert je darmgezondheid. Zo kan de Candidagist in jouw darmen makkelijk uitgroeien tot een schimmelvorm. De Candida viert feest en tegelijkertijd verstoort je hormoonbalans. Hierdoor wordt je haar dof, vermindert de haardikte en breken haren sneller af.
Fysieke stress
Hoofdpijn, kortademigheid of last van maagpijn… Fysieke stress uit zich op verschillende manieren wanneer je onder druk staat. Ook bij mensen die aan de buitenkant nauwelijks last lijken te hebben staat het lijf vanbinnen onder spanning. Door stress kan spanning op de buik ontstaan, met spijsverteringsproblemen en een woekering van Candida tot gevolg.
Een Candida-overgroei beïnvloedt je darmflora en daarmee je hormoonbalans. Ook je schildklierhormoon verandert en een vertraagde schilklier zorgt voor een slechte aanvoer van voedingsstoffen voor je haar.
Je lijf komt ook onder stress te staan wanneer je te veel metalen, zoals nikkel of aluminium, vasthoudt. Nikkel en aluminium neem je op uit voeding, koffiecups, vaccins of bijvoorbeeld keukengerei. Je lijf maakt vanzelf de Candidaschimmel aan om de metalen ‘te vangen’. Daarmee doet de Candida goed werk. Het nadeel is dat de Candida niet vanzelf weer afbreekt en je lijf steeds harder moet werken om goed te functioneren. De fysieke stress die daarmee intern wordt opgebouwd heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de haarzakjes, waardoor je sneller haren verliest.
Roept de Candida in jouw lijf een drang naar zoetigheid bij je op? Bij de vertering van suikerrijke voeding gaat veel vitamine B verloren. Deze vitamine is heel belangrijk voor een gezonde haargroei.
Hoe los je de haaruitval op?
Om haaruitval te verminderen of te stoppen kiezen veel mensen voor producten die de haargroei bevorderen. Slimmer is het de bron van het probleem aan te pakken: de stress stoppen.
Mentale stress stop je door anders om te gaan met stresstriggers. Door je gedrag en jouw kijk op de wereld te veranderen zal je merken dat je minder gevoelig wordt voor stress. De cursus Het Hele Jaar Leven Vol Positieve Energie geeft je een jaar lang elke dag een dosis inspiratie voor een leven zonder stress. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari, na aanmelden kun je direct beginnen.
Fysieke stress stop je door je darmflora te herstellen en je lijf weer in balans te brengen. Met voeding als je medicijn kun je binnen 3 weken al merken dat je huid, haar en energie verbetert.
Spreekt dit je aan? Boek dan een Candidagesprek en we zoomen telefonisch in op wat jij precies nodig hebt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!