Mag je champignons eten?

Het is een van de meest gestelde vragen met betrekking tot Candida en het Candidadieet:
Maakt het uit als je champignons (of andere paddenstoelen) eet?

De meningen zijn erover verdeeld en veranderen nog wel eens. In dit blog lees je hoe het zit.

Wat is een schimmel?

Schimmels groeien op vochtige aarde. Ze voeden zich met rottend organisch materiaal en kunnen schadelijke gifstoffen produceren om andere organismen op afstand te houden. Zoals bijvoorbeeld paddenstoelen in het bos.

Candida is een gist, dat is niet hetzelfde als een schimmel. Wél kan de Candidagist witte draden trekken en zich transformeren naar een schimmelvorm. In je darmen gebeurt dat als de Candida voldoende suikers te eten krijgt. Schimmels zijn dus géén voeding voor de Candida, suikers wel.

Voedingsmiddelen die beschimmeld zijn, of waar schimmel een onderdeel van is zoals bij camembert, brie of roquefort, kunnen allergische reacties of schimmelgevoeligheden veroorzaken. Ze kunnen je darmslijmvlies beschadigen, waardoor het poreus en vatbaar wordt voor een Candida overgroei. Een goede reden om deze kazen niet meer te eten.

Champignons

Dit wetende komen we bij de vraag: mag je dan champignons eten als je het Candidadieet volgt?

Allereerst werd gesteld dat een champignon een schimmel is, dus liever niet te eten.
Later werd benadrukt dat een champignon onschuldig is, omdat het een ander soort schimmel is dan die in een schimmelkaas. De paddenstoelenschimmel staat er in de Chinese geneeskunde zelfs om bekend dat het je immuunsysteem kan versterken, zoals Shiitake. Mensen met een Candida-overgroei kampen vaak met een slecht werkend immuunsysteem. Je zou denken dat het eten van paddenstoelen dan een slimme keuze is.

champignons www.candidacoach.nl

Dit kan er mis gaan

Er bestaan veel soorten Candida. Candida albicans komt vooral in je lijf voor, andere soorten leven graag in huis, in de duiventil of in aarde. In de vochtige aarde waarop de champignon groeit vind je ook Candida. De Candida kan bij de oogst aan de champignon blijven hangen, zoals het beetje aarde dat je voor gebruik ervan af poetst.

Ongemerkt kun je restjes Candida binnen krijgen wanneer je deze eet, waardoor je jezelf als het ware besmet.

Wat is een verstandige keuze?

Enerzijds lijken de champignons dus onschuldig, anderzijds loop je het risico kleine deeltjes Candida binnen te krijgen. Mijn advies? Neem het zekere voor het onzekere en maak ze zelf niet klaar. Er blijft nog genoeg over om zonder risico van te genieten. Krijg je ergens onverwachts champignonsoep geserveerd, of zit het in een gerecht verstopt? Eet het dan gerust, het is niet nodig de champignons eruit te vissen. Voor een enkele keer hoeft het niet direct problemen op te leveren.

Ook interessant:

1. Kefir en kombucha, ja of nee?

2. Smoothie, ja of nee?

3. 3 redenen waarom koffie niet in het Candidadieet past

4. Wil je weten met welke specifieke voeding je jouw Candida-overgroei kwijt raakt? In (Over)leven met Candida vind je een overzicht en lees je alles over een geslaagd Candidadieet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *