Kefir en kombucha, ja of nee?

Lang geleden, voor de mens slimme apparaten als koelkasten en vriezers gebruikte of voedingsmiddelen chemisch werden bewerkt om de houdbaarheid te verlengen, werd voeding gefermenteerd. Door fermenteren wordt het product zonder chemische toevoegingen langer houdbaar gemaakt.

Het fermenteren van producten is sinds enkele jaren weer ontzettend populair. De dranken kefir en kombucha hebben daarmee een gezond imago gekregen.

Kefir

Kefir is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische (melk)drank. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt, waardoor veel mensen het erg lekker vinden.

Kefir kun je zelf maken van kefirkorrels, waarin een bacteriecultuur leeft van gisten en micro-organismen. Deze groeien in de vorm van een bloemkool, wanneer je ze toevoegt aan een (plantaardige) melk of water met suiker.

De bacteriën vermenigvuldigen zich tijdens het 2 à 4 daagse fermentatieproces en voeden zich met de (melk)suiker van de drank. De kefirkorrels zetten de suikers om tot zuren, waardoor de licht zure drank ontstaat. De smaak varieert, afhankelijk van de gebruikte basisdrank en het ontstane alcoholpercentage.

In de fabriek worden geen kefirkorrels gebruikt, maar een mengsel van bacteriën en gisten. Hierdoor is de smaak constant en bevat het nauwelijks alcohol en koolzuur.

Bij waterkefir ontstaat koolzuur door vergisting van in water opgeloste suiker. Gecombineerd met fruit lijkt deze drank op een frisdrank.

Kombucha

Kombucha is minder bekend, maar wordt gemaakt volgens eenzelfde principe. Kombucha is net als kefir een gefermenteerd drankje. Thuis of in de fabriek wordt het gemaakt met een levende starter cultuur, maar nu van thee en suiker.

De zoete thee wordt steeds zuurder door de levende bacteriën en gisten in de starter. Wanneer de juiste zuurgraad is bereikt kan het gedronken worden als een frisdrank.

kombucha www.candidacoach.nl

Zijn kefir en kombucha Candidaproof?

Om te begrijpen of deze dranken binnen een Candidadieet passen is het belangrijk eerst te weten wat fermenteren is. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groenten, fruit, vlees, vis en zuivel door bacteriën, schimmels en gisten.

Gisting is een fermentatieproces. Chemisch gezien zorgt gist ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Vandaar dat de adem van iemand met een flinke schimmelinfectie kan ruiken naar alcohol. Het gas veroorzaakt winderigheid en andere darmklachten.

Ik raad je af kefir of kombucha te drinken, vooral als je al een opgezette buik hebt of last van winderigheid. De reden? Met het Candidadieet herstel je de onbalans in je darmen. Je wil de overgroei van de Candidagist terugdringen, zodat een evenwichtige balans ontstaat tussen de gisten en goede darmbacteriën. Neem je voeding waarin (bakkers)gist verwerkt is, dan voeg je nieuwe gist toe en kan je herstel minder vlot verlopen. Je hebt deze dranken niet nodig en kan met doorsnee voeding verdere vergisting in je darmen prima voorkomen.

Wil je weten met welke voeding je wel de Candidagist in toom houdt?

Dan kun je twee dingen doen:

1) In (Over)leven met Candida lees je je wijzer over een geslaagd Candidadieet. Klik hier voor meer informatie.
2) Meld je aan voor het meest complete anti-Candidaprogramma en voeding wordt jouw medicijn.

4 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Gewoon nieuwgierigheid. Raden jullie gebruik van probiotics in het geheel af of alleen het gebruik van bovenstaande voedingsmiddelen welke al eeuwenlang hun werking hebben bewezen? Want uit wetenschappelijk onderzoek is juist gebleken dat de darmflora van mensen die gefermenteerde dranken en eten nuttige sneller herstelt. Dit is geen uitspraak op ervaringen, maar op gebaseerde feiten welke onderbouwd zijn met wetenschappelijk onderzoek.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   Yvonne zegt:

   Beste Caroline, uit jarenlange praktijkervaring is gebleken dat de darmflora van mensen die gefermenteerde dranken vermijden sneller herstelt dan bij mensen die nog kefir gebruiken. De boeken die ik over dit thema las bevestigden dit. Probiotica is prima, mits je spijsvertering voldoende werkt en je in staat bent het op te nemen. Veel mensen geven veel geld uit aan probiotica, terwijl het het lichaam verlaat in de vorm van dure poep…

   Beantwoorden
 2. Jan van Westland
  Jan van Westland zegt:

  Hallo,
  Jullie schrijven hierboven: “Ik raad je af kefir of kombucha te drinken”. En dan geven jullie vervolgens een reden die op geen enkele wijze aangeeft waarom Kefir niet geschikt is. Ik zou wel eens willen weten waarom kefir een anti-candida dieet zou tegenwerken en uit welke wetenschappelijke bronnen jullie die informatie hebben gehaald.

  Beantwoorden
  • Yvonne
   Yvonne zegt:

   Beste Jan, uit jarenlange praktijkervaring is gebleken dat de darmflora van mensen die gefermenteerde dranken vermijden sneller herstelt dan bij mensen die nog kefir gebruiken. De boeken die ik over dit thema las bevestigden dit.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *