Zo herken je jouw overactieve gaspedaal

Heerlijk hè? Die vakantietijd. Toch brengt het niet altijd wat we ervan verwachten. Neem nu Chantal. Ze heeft lang uitgekeken naar een paar weken vrij. Ze vloog naar een zonnige bestemming en droomde van luieren. Slenteren door de nauwe straatjes met knusse winkeltjes van het oude stadje. Stapels boeken lezen en bij zonsondergang mijmeren over al het moois dat het leven haar brengt. Maar de realiteit is anders.

Chantal heeft zo’n lange periode intensief en hard gewerkt, dat ontspannen niet meer eenvoudig is. Ze leidt een druk leven met

  • een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid en overuren;
  • haar schatjes van kinderen met veel gezellige aanloop;
  • hockeywedstrijden in de weekenden en verplichte bardiensten;
  • afspraken met vriendinnen in de avonduren;
  • en haar ouders, die merkbaar ouder worden en haar vaker om een gunst vragen.

Haar hardware is afgesteld geraakt op een te hoge stand. Haar zenuwstelsel draait overuren, waardoor ontspannen genieten van een lagere versnelling vrijwel onmogelijk is. Ze voelt zich onrustig in haar lijf en kan zich niet concentreren op haar boek. Wat ze leest dringt niet tot haar door. Ze heeft dagenlang een knallende hoofdpijn. Speelt verveeld spelletjes op haar telefoon. En reageert geïrriteerd naar mensen die in haar ogen treuzelen.

En Chantal is niet de enige die hier last van heeft.

Steeds meer vrouwen én mannen merken dat lekker ontspannen niet meer een vanzelfsprekendheid is. Ook niet tijdens een vakantie. Hun lichaam geeft signalen dat er sprake is van een overactief gaspedaal.

Als je voordurend ‘aan’ staat vreet dan energie. Je reservevoorraad energie raakt uitgeput, je loopt er ongemerkt op leeg. Doe je hier niets aan, dan loop je het risico op een burn-out.

Hoe herken je jouw overactieve gaspedaal?

Merk jij ook dat lekker ontspannen niet meer vanzelf gaat? Een overactief gaspedaal sluipt er langzaam in. Als je merkt dat je je onrustig voelt als je even niets doet is dat een belangrijk signaal.

En dat is niet de enige alarmbel. Ook de volgende signalen vragen serieuze aandacht om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Je werkt veel.
Je hebt behoefte aan meer vrije tijd.
Je hebt steeds minder energie en vraagt je af: houd ik dit vol?
Je beleeft steeds minder plezier en vraagt je af: hoe lang vind ik dit zo nog leuk?
Je geeft onbewust of ongewild veel tijd weg aan anderen.
Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
Je bent bang om iets te missen en checkt regelmatig e-mails, facebook of de telefoon.
Je hebt een groot deel van de dag haast of tijd tekort.
Je verveelt je snel en wordt daar neerslachtig van.
Je vindt het lastig om prioriteiten te stellen.
Sommige mensen kosten jou veel energie.
Je kan de aandacht er niet goed bijhouden, je gedachten dwalen vaak af.
Je hebt geen grip op situaties, de dingen overkomen je meestal.

En je merkt dat aan:
… alles haastig en snel willen doen;
… op elkaar geklemde tanden en kiezen;
… gespannen schouders en nek;
… een fronsende blik;
… een strakke focus;
… oppervlakkig ademhalen;
… het gevoel alleen te kunnen ontspannen met een glas wijn, de krant, de tv of intensief sporten;
… een sterke behoefte aan zoet, zout, koffie, alcohol of roken;
… slecht slapen.

Gelukkig kun je echt ontspannen ook leren

Ik bedoel niet met yoga of mindfulness, waarmee je wel voor het moment de balans weer vindt. Maar structureel en veel dieper, door de manier waarop je werkt en leeft met kleine aanpassingen stukken relaxter te maken. Zodat je ook weer echt kan genieten van je vakantie.

Jannie (65) merkte het ook. Zij volgde het programma Zacht Werken tegen Candida en mailde me vlak na haar vakantie:

“Tijdens de vakantie kwam ik erachter wat het programma voor mij heeft betekent. Als mensen tegen je zeggen dat je zo relaxt reageert op de groep en de omgeving, is dat voor mij een groot compliment. Nog niet zo lang geleden hoorde ik alleen maar “doe toch eens rustig. Rustig aan!” Alleen bij het woord ‘rustig’ liep bij mij de hartslag op en reageerde ik geïrriteerd. Nu gebruik ik het woord zelf en heeft het een betekenis van vrij en relaxt zijn. Dit is één van de vele mooie dingen wat het programma voor mij heeft gedaan en nog steeds doet. Iedereen in mijn omgeving gun ik een leven vol positieve energie.”

Merk jij dat jouw gaspedaal overactief is?

Wil jij je weer goed in je vel en heerlijk ontspannen voelen? Durf jij naar jezelf te kijken en de oorzaken van jouw stress onder de loep te leggen, zodat je jouw omstandigheden direct kan verbeteren met kleine oplossingen? Kom dan nu in actie en meld je aan voor een Candidagesprek, dan onderzoeken we telefonisch of het programma ook jou past.

Of ga zelf aan de slag met de cursus Het Hele Jaar Positieve Energie. Elke dag door een inspirerende e-mail ontspannen leren en ontdekken, in een tempo dat jou past. Je ziet waar jouw energie onnodig weglekt, waardoor jij voortaan direct energie bespaart. Klik hier voor meer informatie. Of meld je gelijk aan en start direct.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *