Zijn vleesvervangers Candidaproof?

Laatst ontving ik een mailtje met een leuke vraag van Anja. Zij schreef:

‘Ik eet al 45 jaar vegetarisch en er staat regelmatig een vleesvervanger op het menu zoals vegetarische kipblokjes, gehakt, burger, etc. Ik heb gelezen dat tempé en tofu niet meer mag, maar incidenteel sojabonen wel. Is het kant en klaar vegetarisch assortiment wel mogelijk in het Candidadieet?’

Een interessante vraag!

In de winkels zie je steeds meer vegetarische alternatieven voor vleesproducten. Zoals burgers gemaakt van bonen, gehakt van paddenstoelen of kipblokjes van soja. Op een creatieve wijze is gesleuteld aan een product dat soms niet van echt vlees te onderscheiden is. Je zou haast denken dat je een echte worst of hamburger op je bord hebt liggen.

Voor veel vegetariërs is het een gemak, waarmee je eenvoudig een vleesloze oplossing hebt de aardappelen en groenten. En met de voorverpakte vleesvervangers kun je eenvoudig aanschuiven bij een gezellige barbecue met je vrienden, of bij een familiedinertje.

Geen of minder vlees eten is vaak een bewuste keuze. Maar is die kant en klare vegetarische worst een verstandige keuze in het Candidadieet?

Waar is het van gemaakt?

Als je naar de ingrediëntenlijst op de verpakking kijkt zie je waar de vleesvervanger van gemaakt is.

Als hoofdbestanddeel zie je vaak tempé, paddenstoelen, bonen of soja staan. Daarna volgen de hulpstoffen en de smaakmakers. De ene keer heel helder en duidelijk omschreven, maar een ingewikkelde term als gerehydrateerd plantaardig eiwit uit soja en tarwe kun je ook tegenkomen.

Om je burger, plantaardige stukje kip of gehakt smaak te geven worden (veel!) zout, aroma’s en specerijen gebruikt. Soms aangeduid met een E-nummer, soms met alleen het woord aroma of specerij. Welke aroma’s en specerijen dat precies zijn wordt niet altijd vermeld. Jammer, want hoe weet je nu wat je eet?

vegan www.candidacoach.nl

Weet wat je eet

De vleesvervangers lijken soms Candidaproof als er geen toegevoegde suikers in verstopt zijn, toch helpen ze je niet aan een goede gezondheid. Dat zit zo:

Van de hoofdbestanddelen zijn tempé, paddenstoelen en soja niet Candidaproof.

Vaak wordt als aroma de E621 gebruikt, ofwel mononatriumglutamaat. Een smaakversterker waardoor je iets snel lekker vindt en er het liefst meer van wil. Dat is wat dit stofje met je doet. Maar het stofje doet nog meer: het kan je gezondheid ernstig kwaad doen met allergieën, zwaarlijvigheid en diabetes. Je lever kan het moeilijk verwerken, waardoor het zich ophoopt in je lijf en het op den duur ook je hersenfunctie kan aantasten.

Veel slimmer is het om van groenten, bonen of linzen je eigen burger te maken. Op smaak gebracht met bijvoorbeeld verse kruiden, knoflook, kerrie of paprikapoeder. Of toch voor vis te kiezen.

Met pure ingrediënten belast je je lever niet, kun je sneller je spijsvertering zien verbeteren en voed je jezelf op een veilige manier.

Handige hulp

Als je hulp kunt gebruiken om slimme keuzes te maken kun je een paar dingen doen:

Wil jij de ingrediëntenlijst op de verpakking beter begrijpen? Het boek (Over)leven met Candida helpt je op weg.
Het boekje Wat zit er in uw eten? leert je alles over de E-nummers.
En bij het coachprogramma Koud Kunstje krijg je volop inspiratie voor Candidaproof gerechten die ook zonder vlees heel smaakvol zijn.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *