3 Tips voor stoere vrouwen met Candida

“Ik hoop maar dat mijn man het goed vindt”, zegt Marjolein. Haar vingers strijken over het theeglas. ‘Weet hij wat je dagelijks doormaakt?”, vraag ik. Marjoleins blik in haar ogen verandert. Even leek ze heel stellig. Ze wil van haar buikpijn af, ’s morgens fit opstaan en een vrolijke moeder zijn voor haar kinderen. Ze heeft daar alles voor over, zegt ze. Maar haar partner… Die vindt het al snel flauwekul. “Het zal allemaal wel meevallen met jou”, had hij eens gezegd. Maar is dat zo? Valt het allemaal echt zo mee? En heeft Marjolein wel open kaart gespeeld?

Onbegrip

Marjolein is niet de enige vrouw die zich onbegrepen voelt door haar man. En voor je denkt: die mannen ook altijd… Vaak ligt het aan ‘ons vrouwen’ zelf. Want hoewel de meesten van ons graag praten, vertellen we niet altijd wat er écht speelt. Zo vertelde Marjolein haar man niet

– dat ze ’s morgens altijd opstaat met een moe lijf;

– dat ze gek wordt van de jeuk (ook vaginaal) en last heeft van een lage rugpijn, buikkrampen en hoofdpijnaanvallen. En ook niet dat ze zich onzeker voelt door de eczeem op haar armen en puistjes in haar gezicht;

– dat ze de kribbigheid al voelt opkomen bij het ontbijt. Ze probeert haar geduld te bewaren naar de kinderen,  slikt vervelende gedachtes weg, maar vanbinnen loopt het op naar het kookpunt;

– dat ze haar energie weg voelt stromen op het werk. Ze stort zich op de ene na de andere taak, heeft geen tijd voor pauzes en zorgt ervoor dat op haar werk niets valt aan te merken. Ze loopt op haar tandvlees en de buikpijn neemt naarmate de dag vordert toe, maar die negeert ze;

– dat ze na werktijd snel een banaan uit haar tas trekt (‘Ik MOET iets eten’), doorrijdt naar de winkel voor een snelle boodschap (‘Wat zullen we vanavond weer eens eten?’ ZUCHT), de kinderen van de BSO haalt (haar vermoeidheid en buikpijn weglachend), die maaltijd in elkaar draait (want manlief komt bijna thuis) en ’s avonds (neergeploft op de bank) haar best moet doen om niet humeurig te zijn (‘Oh, hij heeft het tóch gemerkt…’);

– dat ze al drie weken geen zin heeft in seks omdat het daar beneden niet oké voelt.

www.candidacoach.nl

Ik maakte zelf ook de fout

Lange tijd leidde ik zelf ook zo’n druk leven. Een parttime baan naast een huishouden met twee jonge kinderen en een echtgenoot die veel in het buitenland verbleef voor zijn werk zorgden voor vermoeidheid, gejaag en momenten met stress. Extra vitamine C, multivitamine supplementen, Echinafore van Vogel… ik probeerde van alles om op de been te blijven. Ik hield me groot, sterk en stoer. Klaagde niet en had alles zogenaamd onder controle. Mijn klachten namen in die periodes altijd toe. Ik hoestte de longen haast uit mijn lijf (mijn zwakke plek) en bagatelliseerde de vele (vage) signalen dat ik over mijn grenzen ging. Maar mijn man vertellen waar ik last van had? Nou, nee. Dus had hij geen idee hoe ernstig de situatie was.

Nu ik op die tijd terugkijk voel ik mij helemaal niet stoer. Want als je niet vertelt waar je dag in dag uit mee worstelt, doe je jezelf alleen maar tekort. En hoe kun je dan begrip verwachten? Gelukkig leerde ik later van mijn coaches hoe het beter kon.

3 Tips voor meer begrip

Ben jij ook zo’n stoere die het allemaal wel alleen zal regelen? Stop dan alsjeblieft snel met je solo strijd. Weet je dat jouw partner je maatje is en je trouwe bondgenoot die jou het beste gunt? Dan kun je 3 dingen doen om meer begrip te krijgen voor jouw geworstel:

1. VERTEL wat er speelt
Als je niet vertelt hoe jij je voelt en doet alsof je niet zoveel last hebt van je klachten… Hoe kan hij zich dan inleven? Hoe kan hij begrijpen waar je dag in dag uit mee worstelt? Hoe kan hij weten dat je ’s avonds kribbig reageert omdat je de hele dag de schone schijn hebt opgehouden en jij je stoerder houdt dan je eigenlijk aankan? Dus vraag je man bij je te komen zitten en naar je te luisteren. Kijk hem recht in de ogen en vertel hem over je buikpijn, je krampen, brokken slijm achter in je keel, jeuk, huidprobleem en alle andere Candida verwante klachten waar je dagelijks mee worstelt.

2. Spreek je ZORGEN uit
Reken samen eens uit: wanneer begonnen de eerste klachten? Hoe lang worstel je hier al mee? Hoe houd je dit nog langer vol? Wat zal er gebeuren als je op deze manier doorgaat? Welke gevolgen heeft dat ook voor hem, je gezin of je werk? Niet alleen met praktische dingen zoals het huishouden, maar ook financieel en in jullie sociale leven.

3. Zoek samen een OPLOSSING
Wat zou jij het liefste willen? Waar wil je dat het anders gaat? Vraag hem om hulp, of om het begrip dat je hulp van buitenaf nodig hebt. Ga samen op zoek: wie kan jou helpen? Want je hoeft het niet alleen te doen. Je bent juist stoer als je hulp accepteert.

Als je de hulp van een ander accepteert, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het betekent dat je er niet alleen voor staat.

Kun jij de hulp van een expert gebruiken om van die vervelende Candida-infecties af te komen? Vraag een Candidagesprek aan. Dan bespreken we in 40 minuten wat jij nodig hebt om je gezondheid weer op de rit te krijgen en hoe ik je daarbij kan helpen. Zodat jij binnenkort weer kan ontspannen en genieten van alles wat je doet. Stel je dat laatste eens voor. Hoe gaaf zou dat zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *