Wat is een Candida-infectie?

Iedereen heeft de gist Candida albicans bij zich, dat is normaal. Op je huid, in je darmen, in je mond of in je vagina. Bij een goede weerstand kan deze Candida helemaal geen kwaad. Door diverse factoren (zoals langdurige stress, het gebruik van antibiotica, prednison, ontstekingsremmers of de anticonceptiepil en het gebruik van veel alcohol en geraffineerde suikers) kan de Candida draden gaan vormen en veranderen in een schimmel. Dan beginnen je problemen! Bij een overgroei aan Candida spreken we van een Candida-infectie.

Als de Candidaschimmel gaat woekeren kan je darmwand aangetast worden en gaan lekken. Bij een lekkende darm komen onvolledig verteerd voedsel en gifstoffen in het bloed terecht en zodoende bij je organen. Daar kan het de functie van je organen verstoren en klachten veroorzaken op je huid en nagels, in je darmen, vaginaal en psychisch. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen met een verzwakt immuunsysteem voor en gaat echt niet vanzelf over!

Welke klachten iemand ontwikkelt is heel persoonlijk.
Heb jij steeds terugkerende of vage lichamelijke klachten? In het overzicht met symptomen zie je welke klachten door Candida veroorzaakt kunnen worden.

Verkeerde diagnose en aanpak

De huisarts schrijft bij de behandeling vaak medicijnen voor, zoals een zalf of vaginale tablet. Dit kan tijdelijk verlichting geven, maar dit is gericht op het bestrijden van het symptoom. Hiermee wordt de oorzaak van je probleem niet aangepakt waardoor je schimmelinfectie regelmatig kan terugkeren. Voor het goed behandelen van een Candida-infectie kun je in veel gevallen niet bij de huisarts terecht. Candida wordt ook niet snel als oorzaak van je klachten gezien.

Wanneer bij onderzoek in het ziekenhuis geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar je klachten wel aanhouden, wordt vaak de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gesteld. PDS wordt ook wel spastische darm genoemd. Veel mensen met PDS hebben daarnaast last van klachten die niet direct met de darm te maken hebben. Moeheid, maagklachten, hoofdpijn, pijn in de rug of de zij en pijn bij het vrijen zijn klachten die vaak genoemd worden. Deze klachten komen sterk overeen met een Candida-infectie!

Heb jij PDS? De online-Candidatest laat jou zien hoe of Candida de oorzaak van je klachten zou kunnen zijn.

Candida klinkt een beetje als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), maar is het niet. Wel is het mogelijk je partner te infecteren tijdens seksueel contact.

Candida kan op termijn indirect diabetes of kanker veroorzaken. Een goede reden dus om Candida snel te herkennen en aan te pakken. Wees welkom in dit programma.