Voedingsrichtlijnen 2015 versus het Candidadieet

Op 4 november 2015 bracht de Gezondheidsraad, het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding naar buiten. Deze richtlijnen vormen de basis voor de voedingsvoorlichting door het voedingscentrum. Het algemene advies voor de Nederlandse bevolking luidt ‘Eet meer plantaardige producten en minder dierlijke producten.’.

Daarnaast wordt in de richtlijnen gesteld ‘Vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water.’ Dat er aandacht besteed wordt aan de hoeveelheid suikerhoudende dranken die we in onze maatschappij gewend zijn te gebruiken klinkt veelbelovend. Maar in hoeverre komen de overige adviezen overeen met het Candidadieet? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Groente en fruit

‘Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.’

Tijdens de eerste maand van het Candidadieet is fruit niet toegestaan. Daarna mag je alleen de meer zure fruitsoorten. En 200 gram groenten per dag? Dat mag ook meer zijn!

www.candidacoach.nl

Vlees

‘Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.

Rood en bewerkt vlees is inderdaad niet passend in het dieet en zou volgens de gezondheidsorganisatie WHO de kans op darmkanker vergroten. Wees daarom matig met vlees.

Frisdrank en fruitsappen

‘Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, vervang dit door koffie, thee of water.’

Neem liever kruidenthee, water of bijvoorbeeld tomatensap.

Vis

‘Eet één keer per week vis, het liefst een vette zoals makreel, haring, zalm, sardines of paling.’

Vette vis is vanwege de Omega 3 vetten heel gezond. Eet het gerust 2x per week als je er van houdt. Geen visliefhebber? Dagelijks een capsule omega 3 nemen heeft ook een gunstig effect.

Peulvruchten

‘Eet wekelijks peulvruchten als linzen, kikkererwten, spliterwten en (soja-)bonen.’

Beperk de sojaproducten en laat bonen altijd een nacht weken in water, dit is gunstiger voor je darmen.

Noten

‘Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.’

Neem niet meer dan een handje ongezouten en ongebrande noten per dag in verband met de hoeveelheid Omega 6 in noten. Deze werkt namelijk ontstekingsbevorderend. Walnoten zijn daarentegen heel gezond.

Volkoren producten

‘Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkoren brood of andere volkoren producten. Vervang geraffineerde graanproducten voor volkoren producten.’

Gistbrood is niet toegestaan, wel zuurdesembrood. Deze geeft van alle broodsoorten de traagste stijging in de bloedsuikerspiegel. Glutenvrij eten is alleen noodzakelijk als daar gevoeligheid voor is gebleken uit een persoonlijke analyse. Neem van volkoren pasta en zilvervlies rijst niet een bord vol.

Koffie en thee

‘Vervang ongefilterde door gefilterde koffie. Koffie van koffiepads, oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat vallen onder gefilterde koffie. Drink dagelijks drie koppen zwarte of groene thee.’

Wie het lekker vindt mag namaakkoffie (bambu). Groene, rooibos- en vooral alle soorten kruidenthee hebben de voorkeur.

Alcohol

‘Drink zo min mogelijk alcohol, slechts één glas per dag.’

Bij uitzondering mag je een glas droge witte wijn.

Zuivel

‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk en yoghurt.’

Hm, bijna goed… Kies beter voor karnemelk en biogarde yoghurt. En geitenkaas.

Vetten en oliën

‘Vervang vetrijke producten met veel verzadigde vetzuren zoals boter, harde margarine en bak- en braadvetten voor producten met veel onverzadigde vetzuren. Bijvoorbeeld zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën, zoals olijfolie.’

Roomboter, een goede olijfolie en kokosolie zijn oké. De vloeibare bak- en braadvetten bevatten veel additieven.

Wil jij met goede voeding je gezondheid verbeteren en je Candidaklachten zien verdwijnen?

Het 3-maanden programma Koud Kunstje helpt je daarbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *