Het effect van een beetje meer aandacht
“Ik schaam me diep! Het heeft nooit mijn aandacht gehad, maar wat is het hier mooi!” zeg ik tegen een van mijn wandelmaatjes. Ik voel me ineens een toerist, maar wel één met het schaamrood op de wangen. Al jaren rijd ik hier voorbij of kom ik niet verder dan de parkeerplaats van het pannenkoekenhuis aan de rand van dit prachtige stadje. Oude historische pandjes, smalle straatjes met ongelijke klinkers, een zonnig terras aan het water en knusse winkeltjes geven mij ineens het heerlijke gevoel op vakantie te zijn. Ergens ver weg, buiten Nederland. Maar ik ben voor mijn wekelijkse wandelavond in het nabij gelegen Buren. (Als je eens in de buurt bent.. Het is echt de moeite waard.) Waarom zag ik dit moois niet eerder?
Gebrek aan aandacht
Nu ik het stadje inliep en het aandacht gaf, zag ik het pas écht en het gaf me een goed gevoel. Wat gebeurde er dan daarvoor? Ik was onderweg, naar een afspraak of huis. Ik was met mijn hoofd ergens anders. Ik had haast. Ik dacht er niet bij na en het kwam niet in mij op dat ik daar op een mooie zondagmiddag ook heerlijk zou kunnen ontspannen of een terrasje kon pikken. Ik keek wel, maar zag het niet. Maar nu zag ik het wel! Een prachtig stadje en zo dicht bij huis. Aandacht schenken aan dingen die je – vaak routinematig – doet, kan een verschil maken. Dan ontdek je dat oplossingen vaak binnen handbereik te vinden zijn. En zo werkt het ook met je gezondheid.
Op vakantie lijkt het wel te lukken
Ben je op vakantie, dan zie je het wel. Je vergaapt je aan de mooie omgeving. Je schiet tientallen foto’s van alles wat je tegenkomt. Je geniet van zon, terras, goed gezelschap en lekker eten. Je merkt de heerlijke geuren uit de keuken sterker op en je smaakpapillen worden geprikkeld alsof een engeltje over je tong …
Weer thuis: je aandacht verslapt
Eenmaal thuis heb je snel weer een overvolle agenda en ben je vaak met verschillende dingen tegelijk bezig. Zo’n echte kei in multitasken. Iemand die het ontbijt in de auto weg hapt, op weg naar het werk. Of de lunchtijd gebruikt voor overleg. (Huh? Is m’n broodzakje nu al leeg..?) Je bent daar niet de enige in! Thuis kom je in de draaimolen van taken, dingen moeten, iets even snel of heel vluchtig regelen. Door deze vertrouwde draad weer op te pakken, neemt je weerstand snel af en merk je voor de herfst nog dat je Candidaklachten toenemen.
Probeer de aandacht eens vast te houden door dingen voortaan anders te doen.
Klachten als vermoeidheid, infecties en ontstekingen hoeven niet snel weer op de loer te liggen als je aandacht gaat geven aan de dingen die je doet. Dat kun je op twee manieren aanpakken:
- Voer je taken één voor een uit, in plaats van tegelijk. Geef een taak je volle aandacht en werk zo je taken ontspannen af. Je zult merken dat je meer werk verzet, minder fouten maakt en ontspannen je werk gedaan krijgt. Zo werk je zacht, zonder werkdruk of stress.
- Eet met aandacht. In het begin kan het ongemakkelijk zijn, maar als je met volle aandacht eet verbetert je spijsvertering en kun je merken dat je Candidabelasting sneller afneemt.
Eten met aandacht doe je zo:
- Zit aan tafel en kijk naar je eten. Wat is het? Waar groeide het? Weet wat je eet.
- Ruik. Hoe ruikt het? Neem de geuren aandachtig waar.
- Kauw goed. Wanneer je gedachteloos het eten naar binnen schuift, het na drie keer kauwen met een slok wegspoelt en nauwelijks proeft wat er gegeten wordt, werk je niet aan een goede spijsvertering. Hap, slik, weg is het dan. Wie aandacht schenkt aan het kauwen, is zich bewust van de smaken en structuur van het voedsel en werkt aan een betere spijsvertering. Goed kauwen zorgt er namelijk voor dat de enzymen in je speeksel zich mengen met het voedsel. Zo heeft je maag het minder zwaar te verduren en worden de voedingsstoffen die jou helpen je Candida-infectie te bestrijden ook optimaal benut. Kauw maar eens veertig maal op een hap. Valt niet eens mee, hè?
Wil jij leren hoe je je aandacht erbij kunt houden?
Zie jij aankomen dat je over een paar weken weer last hebt van kwaaltjes?
Tijdens de workshop Zacht Werken aan je Gezondheid leer je waar jouw valkuilen liggen en hoe je met kleine aanpassingen al zachter kan zijn voor jezelf.
Liever eerst in gesprek over jouw situatie?
Vraag dan een gratis Candidagesprek aan en we ontdekken samen in 40 minuten waar jij meer aandacht bij kan gebruiken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!