Candida en zwangerschap

“Je gelooft het niet!” roept Sonja blij. “We hadden er niet meer op gerekend, maar nu is het ‘zomaar’ gelukt. Leon krijgt er een broertje of zusje bij. We zijn zwanger!” Ik kijk naar mijn beeldscherm en zie een glunderende Sonja. Wat een geweldig nieuws! Maar dan betrekt ineens haar gezicht. “Hoe gaan we dit nu doen, Yvonne?”

Sonja heeft al 9 jaar last van haar darmen als ze op aanraden van haar therapeut bij me aanklopt. De Candida-infectie is op dit moment weer heel hevig aanwezig. Ze heeft altijd honger, voelt zich futloos en slaapt slecht. Het Candidadieet vond ze eerder lastig vol te houden en ze vraagt zich ook af hoe ze dit goed met een gezin kan combineren. Naast de zorg voor haar peuter heeft ze een leuke baan, waarin ze zichzelf helemaal geeft. Mits ze niet ziek is… Dit kan zo niet langer, vertelt ze. Ze wil meer energie hebben, lekker kunnen wandelen en ook op school kunnen helpen. En zo besloot Sonja zich aan te melden voor het programma Koud Kunstje. Haar werkgever vond het een goed initiatief en besloot het voor haar te vergoeden in het kader van duurzame inzetbaarheid. Maar is dit nu wel het juist moment om de Candida aan te pakken, vraag ze zich af.

Candida geef je mee

De gevoeligheid voor Candida wordt bij de geboorte doorgegeven aan het kind. Tijdens de geboorte komt de baby in contact met de bacteriën en een beetje ontlasting van de moeder. Ze vormen de basis van de darmbacteriën van de baby. Heeft de moeder een vaginaflora met een verhoogde hoeveelheid Candida, dan krijgt ook het kind deze mee. In de meest ideale situatie zorg je ervoor dat je al voor de zwangerschap je darmflora en vaginaflora in optimale conditie brengt. Voor Sonja is de gezondheid van haar kindje een extra stimulans de Candidabelasting nu voorgoed weg te werken. Ze gaat ervoor. En ik mag haar daarbij helpen.

www.candidacoach.nl

Het gaat niet vanzelf

Samen met haar therapeut besluiten we op een zo natuurlijk mogelijke manier de Candidabelasting aan te pakken. Met voeding als medicijn en zo weinig mogelijk suppletie. Het wordt een periode van vallen en opstaan.

Aanhoudende misselijkheid zorgt ervoor dat goede Candidaproof voeding Sonja tegenstaat. De behoefte aan zoetigheid is groot en juist dat zoete lijkt tijdelijk te helpen tegen de misselijkheid. Ze brengt veel dagen liggend in bed door, als ze ook nog last krijgt van duizeligheid. Sonja heeft nog 4 maanden als het haar na mijn peptalk alsnog lukt de stappen te zetten die nodig zijn. Zover als Sonja de voeding kan verdragen en door goed te luisteren naar haar lichaam wordt de Candida aangepakt. Na een drukke periode wordt vaginaal nog een tablet van Bonusan gebruikt om een opkomende infectie aan te pakken. Eén ding staat vast: Sonja wil haar kindje zo ‘schoon’ mogelijk ter wereld brengen.

Precies op tijd

En met succes: het lukt Sonja voor de geboorte van haar kindje de Candidabelasting onder controle te krijgen. Ook de suikerbehoefte is uiteindelijk verminderd. Het lukt haar vaker de zoete verleidingen af te slaan. Vooral omdat ze nu merkt dat de suikers haar moe maken en een vieze smaak in de mond geven. Tijdens de kraamtijd kiest ze daarom bewust wanneer wel een beschuit met muisjes te eten, of een gezonder alternatief te nemen.

2 maanden later

Na de bevalling van een prachtige dochter krijg ik spontaan een berichtje op mijn telefoon: de meting bij de therapeut liet geen Candida meer zien. Ondanks alle hindernissen heeft het Candidadieet veel meer effect gehad dan ze had gedacht. Op mijn advies heeft ze haar dochtertje meegenomen en zij blijkt alleen op koemelk te reageren. Sonja weet in het vervolg goed waar ze op moet letten en kan zo eventuele problemen als spruw voorkomen. Super goed nieuws! En vooral heel fijn om dit zo in een prettige samenwerking voor elkaar te krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *