Waarom je altijd etiketten moet lezen

Als je mijn boek Heb jij Candida? Ik (k)ook! gebruikt weet je welke kant-en-klaar producten geen suiker, gist of schadelijke toevoegingen bevatten. De lijst met geschikte producten geeft je een overzicht van wat je waar kunt vinden. Je ontwikkelt zo sneller een routine in het boodschappen doen en pakt na verloop van tijd gedachteloos wat je nodig hebt in de vertrouwde winkels. Dit maakt het inkopen minder lastig en scheelt je een hoop tijd. Toch schuilt er een gevaar in. Want hoe betrouwbaar blijft de informatie op een etiket?

Een nieuwe verpakking

Onlangs liep ik mijn vaste ronde door de natuurwinkel. Ik weet precies waar welk product staat en welke wel of juist niet geschikt zijn binnen het Candidadieet. Ja, ook wat niet geschikt is want niet alles in de natuurwinkel is Candidaproof. Je vindt er helaas ook veel producten met rietsuiker.

Het viel me op dat de verpakking van de heldere bouillon veranderd was. Een reden om iets wantrouwend te zijn. Een andere afbeelding en de opmerking ‘zonder gist’ vielen het meest in het oog. Tevens worden nu ook een aantal andere kenmerken opgesomd:

– zonder toegevoegde smaakversterker
– veganistisch
– glutenvrij
– lactosevrij

Prettig en overzichtelijk voor wie het van belang is hier rekening mee te houden.

bouillonblokjes

Het addertje

Dat niet elke verandering een verbetering is bleek toen ik de verpakking nader bekeek. Werd de heldere bouillon eerst geproduceerd door Hügli Cenovis, op de nieuwe verpakking is alleen sprake van Cenovis. Nu ging er toch een alarmbelletje rinkelen. De ingrediëntenlijst bevestigde mijn vermoeden: helemaal achteraan stond het. Dextrose. De bouillonblokjes bevatten nu dus suiker.
Alert zijn
Een nieuwe verpakking, een andere fabrikant of de opmerking ‘verbeterd recept’… Het zijn alle drie redenen om de ingrediëntenlijst opnieuw te bekijken, want het gebeurt juist dán dat de receptuur verandert.

Wat te doen?

Ik hoor het je denken. En dan? Wat is een verantwoord alternatief? De veiligste optie is zelf maken. Dan weet je wat er in zit. Dus kipkarkassen en/of groenten in de pan, water en kruiden erbij en op een zacht vuur uren lang laten pruttelen. Het fornuis doet het werk en een grote hoeveelheid kun je in porties verdelen en invriezen.

Wie toch voor het gemak van een blokje uit de voorraadkast wil kiezen zal een weloverwogen keuze moeten maken. Want is het geen gist (zoals bij veel merken in de natuurwinkel) dan zijn het wel smaakversterkers (zoals bij Maggi) of rietsuiker en gistextract (Zonnatura) wat je aantreft. De dextrose in de heldere bouillon van Cenovis staat helemaal achteraan in de lijst, wat inhoudt dat er in verhouding het minst van is toegevoegd. De keuze is aan jou welke je dan kiest.

Kun jij hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuzes? Ik help je daar graag bij. Tijdens een gratis Candidagesprek bespreken we waar jij nu nog mee worstelt en precies behoefte aan hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *