Heb jij Candida… In huis?
Wist jij dat Candida ook in woningen voor kan komen? Ik niet. Tot ik onlangs Pieter Hennipman ontmoette. Pieter is bouwkundig ingenieur en sinds 2012 bouwbioloog en eigenaar van Eco-wise. Nu denk je vast: ‘Bouwbioloog? Wat is dat dan?’ Wel, een bouwbioloog houdt zich bezig met gezond wonen. Pieter legt het je uit.
Wat doet een bouwbioloog?
Er bestaan twee hoofdrichtingen in mijn werk:
1) Gezond bouwen bij nieuwbouw en renovatie. Daar is materiaal keuze belangrijk.
2) Het nameten van woningen op schadelijke stoffen.
Candida is een van de schadelijke invloeden die meetbaar zijn in woningen. Mijn taak is de risicofactoren te herkennen en de oorzaak tot een minimum terug te brengen of te verwijderen. Gelukkig is dat in zeer veel gevallen ook mogelijk.
Even terug naar wat is Candida?
Wat is Candida? Candida is een gist en houdt van echt nat en warm. Vandaar dat gisten in ons lichaam kunnen groeien. De meeste gisten zijn ongevaarlijk, denk aan gist voor brood en bier. Er zijn ruim 500 gist soorten en bijna 200 Candida soorten. Daarvan zijn er 20 Candida soorten die je ziek kunnen maken, Candida albicans is de bekendste.
Tegenwoordig komen Candida-infecties steeds vaker voor met steeds zwaardere infecties en chronische klachten. Vooral in de Westerse landen komt Candida zeer veel voor. Dat komt niet alleen door onze voeding, ook de toename van straling om ons heen draagt daaraan bij. De straling maakt ons gevoeliger en de Candida agressiever. Hier over later meer.
Candida en nu?
Candida kan je leven flink in de war brengen. Het kan verantwoordelijk zijn voor vele lichamelijke en mentale ziektes. Als bij jou een Candida-infectie is vastgesteld is de vraag: En nu? Wat moet ik doen? Naast het volgen van een anti-Candida dieet raad ik je ook een huisonderzoek aan. Er is namelijk een reële kans dat de bron van jouw Candida-infectie in je huis aanwezig is.
Candida in de woonomgeving?
‘Kan Candida dan voorkomen in mijn huis?’, hoor ik je je afvragen. Ja, de bron van je Candida-infectie kan in je huis te vinden zijn. Candida groeit op plaatsen waar je niet kijkt. In een afvoer bijvoorbeeld of in de wasmachine. Of bij je huisdieren, in het aquarium, de terrarium, de vogelkooi of de duiventil.
Als één van de twee gediplomeerde bouwbiologische meettechnici IBN in Nederland kan ik je zeer goed helpen met een huisonderzoek naar Candida. Tijdens een huisonderzoek worden er op diverse plekken in je huis monsters genomen. Deze monsters worden onderzocht in een gespecialiseerd laboratorium in Duitsland, waar de monsters in een broedstoof worden geplaatst op 37˚C. Dat is namelijk de ideale groeitemperatuur van Candida. En ja, niet geheel toevallig, 37˚C is ook de temperatuur van… je lichaam!
Volgens de bouw biologische richtlijnen mogen Candida en andere gistsoorten niet of zeer gering voorkomen in je woning. Wordt er toch Candida gevonden? Geen paniek, je krijgt gericht advies over hoe en waar je de Candidabron in je huis onschadelijk kan maken. Het onschadelijk maken is zeer goed te doen. Een degelijk huisonderzoek is altijd maatwerk en het advies is gericht op jouw specifieke situatie.
De relatie tussen Candida en elektrosmog
Aanvullend raad ik je ook een elektrosmog meting van je slaapkamer aan. Elektrosmog is een verzamelnaam voor verschillende vormen van elektriciteit, in de volksmond vaak ‘straling’ genoemd. Het elektranet, de wekker en het nachtlampje geven die straling af. Onderzoek heeft uitgewezen dat gisten en schimmels agressiever worden onder invloed van deze elektrosmog. Elektrosmog is zeer goed met eenvoudige maatregelen te verwijderen of te reduceren en beide onderzoeken, naar Candida en elektrosmog, zijn uitvoerbaar op dezelfde dag.
Een praktijkvoorbeeld
Een mevrouw heeft een Candida-infectie en het dieet wil niet aanslaan. Ze wordt regelmatig ’s nacht wakker van migraine aanvallen. Problemen in de nacht duiden vaak op elektrosmog. De lichaamsspanning meting gaf 7.000 millivolt (mV) aan. De richtlijn is echter 10mV. Door enkele stekkers rondom het bed uit het stopcontact te trekken daalde de waarde naar 500mV. Nog steeds teveel, maar een grote verbetering. Het Candida onderzoek gaf aan dat er op diverse plekken veel Candida aanwezig was, onder andere in de wastafel en de vaatwasser. Deze zijn vervolgens goed gereinigd, met gevolg dat het anti-Candidadieet ineens wél aanslaat en de migraine nu weg is.
Herken jij problemen met het aanslaan van het dieet en vermoed je de oorzaak te zien in je woning? Voor het maken van een vrijblijvende afspraak of meer informatie mail je naar [email protected].