Smoothie, ja of nee?

Carola wrijft over haar maag terwijl ze de laatste slok uit haar glas neemt. ‘Zo’ zegt ze. ‘Als dat nu eens zijn werk gaat doen…’ Elke dag maakt ze een verse smoothie. Ze kwakkelt wat met vermoeidheid en infecties en de vitamines kan ze goed gebruiken. Haar buik is opgezet en rommelt alsof er een orkest in speelt. Dat het daar niet goed zit merkt ze ook als ze naar de wc gaat. Wat ze daar wegspoelt lijkt in de verste verte niet op een goede drol… Ze maakt zich al een poos serieus zorgen.

Twee maanden geleden was Carola op bezoek bij een vriend, die plagend vroeg of ze op de brommer was gekomen. ‘Hoezo?’ had ze geschrokken gereageerd. ‘Nou, het lijkt of je je helm onder je shirt hebt gestopt…’ Bizar! Hij had erbij gegrijnsd, maar ze kon wel door de grond zakken. ‘Is mijn buik werkelijk zo opgeblazen..?’ Grrrrr. Daar moest ze écht vanaf zien te komen. Dus hup, vitamientjes erin!

Smoothies

Verse smoothies zijn erg populair. Als ontbijt of als tussendoortje. Vooral de groene smoothies, waarin sla, avocado, spinazie, courgette, boerenkool, bleekselderij, komkommer, basilicum, munt, banaan of een flinke hoeveelheid ander fruit in de blender vermalen worden. Je wilt met de vitamines en mineralen een boost geven aan je immuunsysteem. Maar smoothies zijn niet zo gezond als ze lijken. Er zitten nadelen aan, waarmee de Candida in jouw lijf helemaal in zijn hum is.

groene smoothie www.candidacoach.nl

Je spijsvertering wordt er niet beter van

Om te zien wat smoothies voor je gezondheid betekenen kijken we even naar je spijsvertering. Een goede spijsvertering, waarbij alle voedingsstoffen optimaal worden opgenomen, begint in je mond. Als je kauwt wordt het voedsel vermengd met enzymen in je speeksel. Daar wordt het voorwerk gedaan voor je maag en begint de vertering.

Een smoothie drink je, waardoor de belangrijke enzymen uit je speeksel nagenoeg ontbreken als de vloeistof in je maag terechtkomt. De enzymen in je maag moeten daarna harder werken om de vertering optimaal te laten zijn, of voedingsstoffen gaan verloren.

Bij het vermalen van de groenten en fruit gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren, waardoor je uiteindelijk minder vitamines binnen krijgt dan wanneer je gewoon eet.

Als je je smoothie snel drinkt stijgt ook je bloedsuikerspiegel snel, waardoor je alvleesklier weer snel insuline moet afscheiden. Een uitgeputte alvleesklier kan op den duur diabetes 2 veroorzaken.

Voor de vitamines, maar ook om een smoothie lekker te maken, wordt vaak veel fruit toegevoegd. De grote hoeveelheid fruitsuikers in de smoothie is voedsel voor de Candida en verlaagt tevens je energieniveau.

Er kan een vergisting in je darmen ontstaan als de fruitsuikers uit de vruchten worden omgezet in glucose. Hierbij komt koolmonoxide vrij, wat een opgeblazen gevoel, een opgezette buik en winderigheid kan opleveren.

Je darmen worden lui als er niet ‘gewerkt’ hoeft te worden. De smoothie passeert snel door je darmen en de voedingsstoffen worden niet altijd optimaal opgenomen. Je kunt het merken aan een vochtige of brij-achtige ontlasting.

Het drinken van smoothies geeft je veel minder het gevoel van verzadiging dan wanneer je een stuk fruit eet, waardoor je snel weer op zoek gaat naar (zoete) tussendoortjes.

Carola leerde in mijn programma hoe ze met ‘normale’ voeding van haar buikklachten afkwam.

“Ik voel me nu zoooo veel beter! Met lekker en normaal eten heb ik nu veel meer energie en een goed gevoel in mijn lijf. Ik zie nu wat een goede spijsvertering met je doet. Top!”

Wil jij ook met toegankelijke recepten je energieniveau verbeteren en je spijsvertering weer gezond maken? Het boek (Over)leven met Candida helpt je op weg, het meest complete anti-Candidaprogramma geeft je een levenslange oplossing.

7 antwoorden
  1. Johanna
    Johanna zegt:

    Hoi Yvonne
    Ik maak vaak als ontbijt havermoutpap van havermelk en havervlokken. Soms doe ik er aardbeien in of blauwe bessen. Daar hoef ik niet op te kauwen. Is dit wel oké of ook dit niet te vaak eten.

    Beantwoorden
    • Yvonne
      Yvonne zegt:

      Hoi Johanna, Een optimale spijsvertering begint in je mond, dus het is bij alles wat je eet beter eerst te kauwen. 😉

      Beantwoorden
  2. Tessa
    Tessa zegt:

    Onee… Ik ben ook behoorlijk smoothies aan het drinken en mijn man ook. Hij at hiervoor nauwelijks fruit of groenten dus het leek me een ideale manier om ze zo toch “binnen te krijgen”. Wat zaden erin ook en gember bv…. Hennepeiwit. Zelfs een nieuwe blender gekocht. Maar nu ik dit lees… Ik ben idd vaak moe en sloom,stemmingswisselingen ook. Kan groentesap wel bv biet of wortel, vind ik zo verfrissend😬

    Beantwoorden
    • Yvonne
      Yvonne zegt:

      Ha Tessa, een groentesapje kan natuurlijk wel eens lekker fris zijn, maar kauwen op je groenten en fruit verdient altijd de voorkeur 😉

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *