Over goede poep, om het zo maar eens te noemen

Daar gaat hij, over de Zuid-Franse camping met een rol wc-papier onder zijn arm. Monica ziet haar man Sjoerd in lichte looppas richting de toiletten gaan. Hopend dat hij op tijd is en het niet in zijn broek zal doen. De reizigersdiarree is hinderlijk en zorgt voor ongemakkelijke situaties. Zelf heeft ze al vijf dagen niet gekund en ziet ze op tegen het moment dat de aandrang komt. Dan wordt het lastig de ontlasting uit haar lichaam te krijgen. Ze herkent deze situatie van vorige jaren.

Goede poep

Voor Candidapatiënten zijn beide situaties niet ongewoon en niet gebonden aan vakantie, ander voedsel of de warmte. Je ontlasting varieert dan van brij naar harde keutels. Hij is onregelmatig van structuur en je moet de ene keer opschieten en de andere keer persen. Je darmflora is uit balans, je spijsvertering werkt niet optimaal en er kunnen ontstekingen ontstaan. Soms gaat dit gepaard met buikpijn. Met een zieke darmflora vergroot je ook nog eens de kans op kanker. En ja… Ontlasting? Niemand die hierover praat.

Goede poep, ja ik noem het maar bij de naam, komt als vanzelf. Je hoeft niet te persen, het laat geen sporen na en je hebt nauwelijks wc-papier nodig. Normale ontlasting is licht van kleur, als pindakaas. Het is worstvormig en glad en stinkt niet. Als je dit in de pot ziet, ja je mág er naar kijken, weet je dat je darmflora in balans en je spijsvertering optimaal is. Je Candidabelasting is dan ook ‘op z’n retour’. Je kwaaltjes zullen afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Tips

Zelfs als je al heel lange tijd een Candidabelasting hebt en geen goede ontlasting, is het mogelijk dit te herstellen.

Ik geef je enkele tips die jou daarbij kunnen helpen:

  • Pas het Candidadieet strikt toe, aangevuld met een persoonlijk voedingskompas. Zo krijgen voedingsmiddelen die je niet goed verdraagt geen kans jouw spijsvertering te verstoren en kun je sneller van je Candidabelasting afraken.
  • Beweeg dagelijks voldoende voor een goede stoelgang.
  • Drink voldoende. Dat is zo’n anderhalve tot twee liter per dag en op warme dagen nog meer. Het liefst gevitaliseerd water.
  • Doe je grote boodschap gehurkt, dat vergemakkelijkt de uitvoer. Wat dat betreft is die Franse wc nog niet zo gek… Thuis kan een krukje om je voeten op te plaatsen uitkomst bieden.

Een goede ontlasting is niet vanzelfsprekend. Heb jij al van alles geprobeerd en zie je geen resultaat? Dan kun je een paar dingen doen:

1. Onderzoek aan de hand van een ontlastingtest in hoeverre een Candida-overgroei aanwezig is.

2. Blijf niet worstelen en bestel het boek (Over)leven met Candida om zelf je spijsvertering te verbeteren met goede voeding.

3. Of meld je aan voor het meest complete anti-Candidaprogramma en werk aan een vlot herstel van je spijsvertering, waardoor goede poep een logisch gevolg wordt.