De grote misvatting over dadels
“Als ik even de behoefte aan zoet heb neem ik gewoon een dadel.” Caroline volgt het Candidadieet nu een poosje en weet dat ze nu geen suiker meer mag hebben. Ze gaat verder: “Mijn lichaam vraagt echt om die energie. Nu zorg ik dat er altijd dadels in huis zijn om er lekker steeds een van te nemen.”
Het is een strijd die veel Candidapatiënten kennen
Je weet dat je geen suiker mag. Je hebt je voorraad goed gecontroleerd en leest de etiketten als je nieuwe producten koopt. Maar… Het gaat niet zoals je gehoopt had. Je lichaam blíjft om zoet vragen. Je ziet overal verleidingen en je vindt het allemaal zo lekker.
De trek in zoet
Op bepaalde momenten valt het niet mee om je aan het Candidadieet te houden. Je bent daar niet de enige in. Veel mensen lopen er tegenaan: hoe stil ik de trek in zoet? Het is een heel gewone lichamelijke reactie. Suiker is als een drug en je kunt er echt verslaafd aan zijn. Het is een lastig proces. Je lichaam blijft er om vragen. Om aan die behoefte te voldoen zoek je naar producten die de suiker kunnen vervangen. Je vindt op internet of in boeken vaak suikervrije recepten waarin dadels als alternatief voor suiker zijn verwerkt. Je verwacht dat dit dan oké is. Maar dit is onjuist. Dadels zijn niet Candidaproof!
Waarom dadels niet geschikt zijn
De dadel is een vrucht van de dadelpalm en groeit in trossen. Je vindt ze vooral in Arabische landen als Tunesië en Egypte. Ze zijn plakkerig en heel zoet en worden vaak in combinatie met noten en roomkaas gebruikt in recepten.
Dadels hebben een hoog glykemische index. Dat wil zeggen: ze bevatten veel natuurlijke suikers. Wel 60% van hun gewicht bestaat uit suiker! Deze suikers zorgen net als gewone suiker voor een sterk stijgende bloedsuikerspiegel. Je dénkt dus dat je suikervrij eet, maar ondertussen krijg je veel suiker binnen. Zo voed je de Candida nog steeds en blijft je behoefte aan een zoete smaak in stand. Ondertussen blijft ook je alvleesklier hard werken om met insuline je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te brengen en loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van suikerziekte.
Als je goed oplet zie je soms op het etiket het woord ‘glucosestroop’ vermeld staan, maar niet altijd. Het is mogelijk dat ook de dadels waarbij dit niet vermeld wordt bewerkt worden met glucosestroop om ze een aantrekkelijke glans te geven.
Haal de voeding voor Candida weg
Dadels passen dus niet in het Candidadieet. Het goede nieuws is: suikervrij eten zónder suikervervangers is echt mogelijk. Net als het kwijtraken van die behoefte aan zoet.
Wil je weten welke suikers de Candida triggeren?
In mijn boek (Over)leven met Candida vind je een handig suikerspiekbriefje, zodat je voortaan alle suikers en zoetstoffen herkent.
Voor een op maat gemaakte aanpak waarin je de Candida voor altijd vaarwel zegt klik je hier.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Dag Yvonne,
Ik zou je graag willen verzoeken om beter research te doen, zodat je geen misleidende informatie verspreidt. Dadelproducten hebben een relatief lage glycemische index en bevatten een goede bron van vezels. Dadel producten bevatten veel energie, maar rocken je bloedsuikerspiegel niet op en neer. Ze geven hun energie langzaam af. Dit wordt bevestigd door meerdere onderzoeken. Groetjes
Dag Gül,
Ik zou je graag willen verzoeken te accepteren dat iemand ook andere ervaringen kan hebben. Met mijn methode raakten mensen die jarenlang dadels aten en desondanks geen verbetering merkten in korte tijd van de Candidabelasting af. Dit wordt bevestigd door meerdere succesverhalen van Candidaten en mag ik op mijn eigen website met anderen delen. Groetjes terug!
Ik heb mijn hele leven candida overgroei gehad, nu 52 jaar meer dan 15 jaar het candida dieet gevolgd. Altijd gedacht dat dadels niet goed waren. Maar drie maanden terug ben ik dadels gaan eten op advies van mijn intuïtie en wat blijkt, geen enkel probleem, candida weg, darmen werken beter dan ooit. Nu kom ik veel onderzoeken tegen die elkaar tegenspreken, maar ik die hier mijn hele leven last van heb gehad, bijna niks meer kon eten vanwege dieet weet uit ervaring inmiddels beter. Ik denk dus dat dit niet waar is dat dadels ongezond zijn en dat dadels zoveel gezonde stoffen bevatten dat het juist erg gezond is en overgroei van candida kan verwijderen en darmen gezond kan maken.
Ha Nienke,
Wat fijn voor jou dat je merkt dat je darmen nu goed werken! Er is inderdaad veel tegenstrijdige informatie over het aanpakken van Candida met voeding. Mijn ervaring is dat klanten lange tijd dadels hebben gegeten en daarmee niet verlost raakten van de Candida. Simpelweg omdat er meer nodig was om het probleem op te lossen. Het is maatwerk qua voeding en ook stress speelt een heel grote rol in het wel/niet kunnen herstellen. Ik wens je toe dat je resultaat ook duurzaam is. Veel mensen merkten namelijk ook dat de Candida nog op celniveau aanwezig bleef en eenvoudig weer getriggerd werd om uit te groeien naar de schimmelvorm. Om duurzaam resultaat te garanderen komen dadels niet in mijn programma voor. De hoeveelheid suikers in een dadel kunnen ook eventuele kankercellen voeden. Just saying…
Dadels hebben een GI van 40:
Dadels hebben dus een relatief LAGE GI.
lage GI: < 55
Dadels: 3-5 per dag bevatten fructose en dit fructose verwerken de dunne darmsegmenten makkelijk zelf.
Gaarne uw website-tekst laten controleren door dietist en aanpassen.
Uit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat niet iedereen fructose verdraagt en dat mensen, na het opvolgen van de adviezen van diëtisten, alsnog bij mij aankloppen omdat de Candidaklachten toegenomen zijn in plaats van verbeterd. De gegeven adviezen bleken te algemeen te zijn en niet te passen bij de cliënten. Of werden gegeven door diëtisten die zelf nog met Candidaproblemen bleken te worstelen… Maar evengoed bedankt voor de reactie! 🙂