De grote misvatting over dadels
“Als ik even de behoefte aan zoet heb neem ik gewoon een dadel.” Caroline volgt het Candidadieet nu een poosje en weet dat ze nu geen suiker meer mag hebben. Ze gaat verder: “Mijn lichaam vraagt echt om die energie. Nu zorg ik dat er altijd dadels in huis zijn om er lekker steeds een van te nemen.”
Het is een strijd die veel Candidapatiënten kennen
Je weet dat je geen suiker mag. Je hebt je voorraad goed gecontroleerd en leest de etiketten als je nieuwe producten koopt. Maar… Het gaat niet zoals je gehoopt had. Je lichaam blíjft om zoet vragen. Je ziet overal verleidingen en je vindt het allemaal zo lekker.
De trek in zoet
Op bepaalde momenten valt het niet mee om je aan het Candidadieet te houden. Je bent daar niet de enige in. Veel mensen lopen er tegenaan: hoe stil ik de trek in zoet? Het is een heel gewone lichamelijke reactie. Suiker is als een drug en je kunt er echt verslaafd aan zijn. Het is een lastig proces. Je lichaam blijft er om vragen. Om aan die behoefte te voldoen zoek je naar producten die de suiker kunnen vervangen. Je vindt op internet of in boeken vaak suikervrije recepten waarin dadels als alternatief voor suiker zijn verwerkt. Je verwacht dat dit dan oké is. Maar dit is onjuist. Dadels zijn niet Candidaproof!
Waarom dadels niet geschikt zijn
De dadel is een vrucht van de dadelpalm en groeit in trossen. Je vindt ze vooral in Arabische landen als Tunesië en Egypte. Ze zijn plakkerig en heel zoet en worden vaak in combinatie met noten en roomkaas gebruikt in recepten.
Dadels hebben een hoog glykemische index. Dat wil zeggen: ze bevatten veel natuurlijke suikers. Wel 60% van hun gewicht bestaat uit suiker! Deze suikers zorgen net als gewone suiker voor een sterk stijgende bloedsuikerspiegel. Je dénkt dus dat je suikervrij eet, maar ondertussen krijg je veel suiker binnen. Zo voed je de Candida nog steeds en blijft je behoefte aan een zoete smaak in stand. Ondertussen blijft ook je alvleesklier hard werken om met insuline je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te brengen en loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van suikerziekte.
Als je goed oplet zie je soms op het etiket het woord ‘glucosestroop’ vermeld staan, maar niet altijd. Het is mogelijk dat ook de dadels waarbij dit niet vermeld wordt bewerkt worden met glucosestroop om ze een aantrekkelijke glans te geven.
Haal de voeding voor Candida weg
Dadels passen dus niet in het Candidadieet. Het goede nieuws is: suikervrij eten zónder suikervervangers is echt mogelijk. Net als het kwijtraken van die behoefte aan zoet.
Wil je weten welke suikers de Candida triggeren?
In mijn nieuwste boek (Over)leven met Candida vind je een handig suikerspiekbriefje, zodat je voortaan alle suikers en zoetstoffen herkent.
Voor nóg 6 belangrijke valkuilen bij het Candidadieet geef ik een live webinar.
Meld je hier gelijk aan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Dadels hebben een GI van 40:
Dadels hebben dus een relatief LAGE GI.
lage GI: < 55
Dadels: 3-5 per dag bevatten fructose en dit fructose verwerken de dunne darmsegmenten makkelijk zelf.
Gaarne uw website-tekst laten controleren door dietist en aanpassen.
Uit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat niet iedereen fructose verdraagt en dat mensen, na het opvolgen van de adviezen van diëtisten, alsnog bij mij aankloppen omdat de Candidaklachten toegenomen zijn in plaats van verbeterd. De gegeven adviezen bleken te algemeen te zijn en niet te passen bij de cliënten. Of werden gegeven door diëtisten die zelf nog met Candidaproblemen bleken te worstelen… Maar evengoed bedankt voor de reactie! 🙂