Herken jij de harde werker?

Gehaast komt hij (of zij) binnen, de mobiele telefoon binnen handbereik. De schouders en nek zijn gespannen. Een fronsende blik met een strakke focus. Oppervlakkig ademhalend. Hollend van de ene naar de andere afspraak en ‘s avonds uitgeput.

“Wil je koffie?

“Nou, graag!”

Die koffie is nodig voor een nieuwe dosis energie. Althans, zo wordt gedacht…

Herken jij de harde werker ook?

Hard werken wordt als heel normaal beschouwd

Een harde werker heeft hart voor de zaak, is betrokken en neemt verantwoordelijkheid. Wie hard werkt krijgt complimenten! Die doet er toe. Zwoegen, sjouwen, ploeteren en trekken om het werk gedaan te krijgen, dat is heel normaal. Daar zeurt de harde werker niet over. Die weet immers niet anders.

www.candidacoach.nl hard werken

Toch is hard werken niet verstandig

Het leidt vaak tot veel stress, lichamelijke en psychische klachten en ziekteverzuim. De harde werker voelt zich tekort schieten naar anderen. Negeert de signalen van het lichaam dat rust nodig heeft. En meldt zich pas ziek als het echt niet meer gaat. Maar… is dan vaak voor een langere tijd uitgeschakeld.

Ondanks dat blijven we hard werken.

Dat komt door 3 overtuigingen:

  • het is nodig; zonder hard werken kun je niet succesvol zijn. Je moet bereikbaar en beschikbaar zijn, anders lig je eruit. De concurrentie op de werkvloer is moordend. Voor jou 10 anderen, dus je moet wel.
  • het is lekker; de stress en adrenaline werkt verslavend. Een rustperiode (die je lichaam wél hard nodig heeft) werkt verlammend en er komt niets meer uit je handen. Het maakt je onrustig. Dan blijf je liever druk bezig.
  • het stopt vanzelf; je denkt: ‘Nog even dit en daarna nog even dat afmaken. Daarna krijg ik het vanzelf rustiger.’ Maar in de praktijk komt er steeds iets bij wat ook nog even moet…

Candidapatiënten zien hun klachten door hard werken vaak toenemen. Met bijvoorbeeld ontstekingen, vaginale jeuk of problemen met de slijmvliezen. Ook al letten ze goed op de voeding. Stress legt namelijk de spijsvertering stil. Je energie wordt op die momenten opgeslagen in de spieren. Voedingsstoffen worden dan minder goed opgenomen. Ook al eet je Candidaproof, de weerstand neemt af. En door de opgestapelde vermoeidheid wordt dit effect versterkt.

Een andere manier: zacht werken

Merk je dat hard werken het herstel van de gezondheid in de weg staat? Succesvol zijn en een voldaan gevoel beleven aan het werk kan ook op een ontspannen manier: met zacht werken!

Door juist mínder te doen. Met rust en focus de dingen te doen die nodig zijn. En ‘s avonds nog energie te hebben om iets leuks te doen. Met zacht werken bereik je net zoveel (of zelfs nog meer!) in minder tijd.

Jacques:
“Zacht Werken is super! Ik pas het nu dagelijks toe, zowel in mijn werk als privé en het doet iets met me. Ik ben nu ‘s avonds minder moe, doordat ik lekker heb gewerkt. Door een paar simpele aanpassingen ben ik nu meer stressbestendig. Is er een kleine tegenslag? Dan kijk ik daar nu anders naar!”

Wil je weten wat zacht werken is?

En hoe ik mijn klanten daarmee help? Lees dan hier verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *