Suikervrije kruidnoten

Benodigdheden voor 40-50 kruidnootjes:
100 gram volkoren tarwemeel, of een glutenvrij meel zoals teff
50 gram boekweitmeel
1 theelepel zuiveringszout
80 gram roomboter
75 gram appelstroop*
naar smaak 3 à 4 afgestreken theelepels koek- of speculaaskruiden
2 theelepels kaneel

suikervrije kruidnoten www.candidacoach.nl

Meng de volkoren tarwemeel met het boekweitmeel, zuiveringszout, koekkruiden en kaneel door elkaar.

Snijd de roomboter in blokjes en voeg het samen met de appelstroop toe aan het meel.

Verwarm nu de oven voor tot 175 graden C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Kneed de ingrediënten met je handen tot een deegbal.
Proef een klein stukje deeg om te controleren of er naar jouw smaak voldoende kruiden in zitten.

Neem stukjes deeg en rol het tussen de handpalmen tot bolletjes zo groot als een knikker.

Duw de bolletjes voorzichtig een beetje plat wanneer je ze op de bakplaat legt. Leg de kruidnootjes niet tegen elkaar aan.

Bak de kruidnootjes in 15 minuten gaar en laat ze afkoelen.

* Op dit recept ontving ik veel reacties, variërend van “Oh wat zijn ze heerlijk!” tot “Appelstroop is toch ook suiker?”. Wanneer je 100% appelstroop neemt bestaat deze uit natuurlijke suikers en deze zijn prima om te nemen, mits je niet gevoelig bent voor fructose. Het is onverstandig 40-50 kruidnootjes op één dag op te eten, ook al zijn ze heerlijk. 😉

Wil je leren welke suikers je gerust wel en welke beslist niet zou willen eten? Dan heb je twee opties:
1. Lees je wijzer met het boek (Over)leven met Candida
2. Kijk of het meest complete anti-Candidaprogramma iets voor je is

8 antwoorden
    • Yvonne
      Yvonne zegt:

      Ha Jolly, in het boek (Over)leven met Candida lees je op welke suikers je moet letten als je de Candida wil uithongeren.

      Beantwoorden
  1. Karin
    Karin zegt:

    Hai Yvonne,
    In deze kruidnootjes zitten nog wel veel koolhydraten. Kan je ze ook maken met kokosmeel of amandelmeel en erytrol?
    Groetjes,
    Karin

    Beantwoorden
    • Yvonne
      Yvonne zegt:

      Hoi Karin,
      Met het meel kun je variëren zoals je wil. Ik heb ze ook wel eens met teffmeel gemaakt voor een glutenvrije variant. De appelstroop is er niet om te zoeten, maar zorgt voor het binden zodat het een deeg wordt. Denk je dat dat lukt met de erythritol? Je zal merken dat de kruidnootjes met appelstroop niet zoet smaken. En wat ik me afvraag: waarom let je op de koolhydraten? 😉

      Beantwoorden
    • Yvonne
      Yvonne zegt:

      Hallo Laura,
      Appelstroop bevat wel (natuurlijke) suikers, ja. De mate waarin suikers worden toegevoegd verschilt per merk, afhankelijk van hoeveel suikerbiet er gebruikt is. Als je de kruidnootjes maakt zal je merken dat ze niet heel zoet smaken, zoals ‘gewone’. Het is in dit recept meer een bindmiddel dan een zoetmiddel. Bij AH zag ik een appelstroop van 100% appel. En als je twijfelt over de suikers kun je het ook met minder appelstroop proberen. 🙂

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *