Spruw
Het is alweer een dikke 20 jaar geleden dat mijn jongste kind ter wereld kwam en ik mocht genieten van een heerlijke kraamtijd. Ik zat op de bekende roze wolk en genoot van een fantastische borstvoeding waarmee ik mijn dochter alles kon geven wat ze nodig had. Ken jij die roze wolk ook?
Na drie maanden ontstonden jammer genoeg de eerste problemen. Het was een teken dat iets niet goed ging. Ik voelde tijdens het voeden ineens pijn in mijn borst en in een andere houding aanleggen hielp niet. Het werd een acute borstontsteking met hoge koorts.
De antibioticakuur die ik van de huisarts kreeg voorgeschreven, maakte het tot mijn spijt noodzakelijk onmiddellijk over te stappen op flesvoeding. De roze wolk was abrupt veranderd in een donkere. Ik baalde! Want wat had ik mijn dochter graag langer aan de borst gehouden.
Worstelende moeders
Problemen met de borstvoeding zijn ook in deze tijd nog een reden voor grote bezorgdheid bij voedende moeders. Pijnlijke en kapotte tepels door een oppervlakkige infectie aan de huid, borstontstekingen door infectie van de melkkanalen, verminderde melkproductie en spruw (de witte vlekjes in het mondje) bij je baby veroorzaken veel ongemak en pijn.
Als je baby last heeft van een geïnfecteerd slijmvlies in het mondje, of jij een infectie aan de borst, kun je elkaar over en weer besmetten. Het voeden wordt te pijnlijk voor je en je stopt. Allebei wordt je prikkelbaar door de pijn en teleurstelling.
Spruw en Candida albicans
Stekende pijn in je borst en spruw zijn symptomen van een Candida-infectie. Candida albicans is een gist die van nature in de slijmvliezen van je mond, je darmen en je vagina aanwezig hoort te zijn. Door verkeerde voeding en/of een verminderde weerstand kan deze gist uitgroeien tot een hardnekkige schimmel.
Candida is op verschillende manieren overdraagbaar van moeder op kind. Ten eerste door de opbouw van de darmflora tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Je geeft jouw darmflora mee als basis. Ten tweede komt het tijdens de geboorte, via jouw slijmvlies in het geboortekanaal, in contact met de Candidaschimmel. Heb jij Candida dan is er voor je kindje geen ontkomen aan.
Candida gedijt goed bij warmte en vocht. De combinatie van warme melk , een vochtige borst en een warme mond is voor de Candida albicans dus ideaal. Ook aanhoudende luieruitslag en smetplekjes worden door een combinatie van warmte en vocht veroorzaakt door Candida.
Hoe kan dit probleem worden voorkomen?
Wanneer je jouw Candida-overgroei wegwerkt help je niet alleen jezelf aan een betere gezondheid, ook je (toekomstige) kindje heeft hier veel baat bij. Een vroegtijdige diagnose en behandeling laat jou en je kind genieten van een zorgeloze zoogperiode. Samen lekker óp die roze wolk. Dit wetende kun je voor je kind veel gezondheidsproblemen voorkomen.
“Ik heb Candida gehad tijdens de zwangerschap en nu een kindje met heel veel spijsverteringsproblemen, allergieën, eczeem, heel vaak verkouden en bijna maandelijks ziek. Toeval? Ik denk het niet… Ik heb tijdens de zwangerschap geprobeerd de Candida op tijd de baas te worden. Dat is niet helemaal gelukt, maar pas later. Mijn advies: eerst van de Candida afkomen!” Sabine (39)
Diagnose en behandeling
Reguliere artsen schrijven vaak middelen als Nystatine, Daktarin of Miconazol voor om de klachten te verminderen. Een behandeling die het probleem niet blijvend oplost. Ook is de behandeling soms onhandig. Ik geloof erin dat het probleem met deze middelen niet bij de oorsprong (de darmflora) wordt aangepakt.
En misschien herken je het wel:
Je hebt een regelmatig onderbroken nachtrust. Je bent daardoor voortdurend moe. Je weerstand neemt af en je lage weerstand stimuleert opnieuw een Candida-overgroei.
Veel effectiever is het daarom je Candida bij de bron aan te pakken, namelijk in je buik.
Candida verhelpen bij baby’s en kinderen
Ben jij de moeder van een kindje met spruw, of ken je iemand in je omgeving? Het is mogelijk hier permanent mee af te rekenen. Zo kan een (volgende) kraamtijd een langdurig feest worden met een gezonde basis voor het kindje.
Met de juiste voeding kunnen bij kinderen van álle leeftijden Candidaklachten bestreden of voorkomen worden. Kinderen suikervrij leren eten is niet ingewikkeld.
Hoe je dat precies aanpakt leer ik je graag.
Lees je wijzer met (Over)leven met Candida of los het Candidaprobleem van het hele gezin op met het meest complete anti-Candidaprogramma.
Twijfel je wat jouw het beste past? Vraag een Candidagesprek aan en we bespreken de mogelijkheden om het Candidaprobleem voor jou én je gezin blijvend op te lossen.
“De waas is weg uit mijn hoofd en binnen enkele maanden zijn mijn drie kinderen verlost van jeuk, plakpoep en spruw. We zijn ons nu meer bewust van suikers, schadelijke voeding en het effect daarvan op onze gezondheid. Zelfs mijn man (die suikerverslaafd is) spreekt een ander nu aan op de suikers in cola. 🙂
Yvonne is lief, maakt ruim tijd voor je vrij en is meedenkend in haar antwoorden. Ik vond het ‘t geld meer dan waard en ben blij dat ik het traject gevolgd heb!” Alissa (30)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!