Nederlandse suikerfeesten

Op de 11e van de 11e vieren we in Nederland zowel het begin van de Carnaval als Sint Maarten. Ken je Sint Maarten? Een feestdag waarbij kinderen aan het begin van de avond langs de deuren gaan om liedjes te zingen en in ruil daarvoor snoep krijgen. Het verschilt per regio in Nederland hoe uitbundig het gevierd wordt. Er zijn plekken waar Sint Maarten gevierd wordt met vreugdevuren, zoals dit vroeger werd gedaan om de vruchtbaarheid van het land te bevorderen. Maar de lampionnentocht is het meest bekend. Als je in Utrecht, Noord Holland, Groningen of Limburg woont heb je het waarschijnlijk als kind ook meegemaakt. Tegenwoordig gaan ook de kinderen in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant vaker zingend de straat op.

Sinteremaarten mikmak

Ik zie mezelf nog gaan. Ik groeide op in de Zaanstreek, waar ‘Sinteremaarten’ een feest was om naar uit te kijken. Op school knutselden we een lampion van karton. Zodra het donker werd mocht de jas aan en werd het kaarsje aangestoken. Als je geluk had haalde je daarmee het eind van de straat, want door de harde wind (het waaide vaak op 11 november!) wilde de lampion nog wel eens in brand vliegen. Als kleuter ging ik samen met mijn moeder. Een klein rondje door de straat. Later mocht ik alleen, samen met mijn 2 jaar jongere broertje. In de ene hand de lampion aan een dunne stok, in de andere hand een plastic tas waar de traktaties in gestopt werden. We belden aan en zongen dan uit volle borst.

Sinteremaarten had een koe,
die moest naar de slager toe.
Was ie dik of was ie mager,
evengoed moest ie naar de slager.
Hooi-de-booi, hooi-de-booi,
Wat is Sinteremaarten mooi.
Hooi-de-booi, hooi-de-booi,
Wat is Sinteremaarten mooi.

Waar het lied op sloeg? Ik had werkelijk geen idee. We liepen voor het snoep. Bij wie niet opendeed werd het lied snel onderbroken voor een minder vriendelijk lied.

Sinteremaarten mikmak.
Je moeder is een dikzak.
Je vader is een duntje.
Geef me een peper-e-muntje.

Jaar na jaar gingen we langs de deuren. Het kaarsje werd snel vervangen door een lampje met batterij. Later de lampion door een zaklantaarn. En daar ergens tussenin de plastic tas door een kussensloop, waaraan mijn moeder knoopsgatenelastiek had genaaid zodat we hem om onze middel konden dragen. Zie je het voor je? Stel je dan ook eens voor dat de sloop 3 uur later helemaal gevuld was met snoep, speculaasjes, taai taai en een enkele mandarijn. Zowel bij mijn broer als bij mij. Het stuk frikandel dat we bij de snackbar op de hoek kregen ging gelijk op. Thuis werd onze oogst op tafel uitgespreid en verdeeld over trommels. Koek, snoep, fruit. We konden er maanden mee vooruit. Tot een restje koek uiteindelijk te oud werd en ergens in het nieuwe jaar werd weggegooid.

Wat wisten we in die tijd..?

In mijn jeugd was snoep en suiker een vanzelfsprekend iets. Ik kreeg regelmatig iets te snoepen. Mocht suiker én een scheut limonadesiroop in de yoghurt. Vond thee alleen lekker met een schep suiker erin en later ook zo met koffie. Ik dronk frisdranken… Ik was gewend aan veel zoet zonder er erg in te hebben. Wat wisten we in die tijd? Het waren de jaren 60 -70. Ja, zo oud ben ik 😉 Het was net als met het glaasje sigaretten op tafel bij een verjaardag: dat vond men ook gezellig en gastvrij. Risico’s voor de gezondheid? Daar werd niet over gesproken. Nu worden de rokers naar buiten gebonjourd. Ik ben benieuwd: zullen we over 40 jaar allemaal een afkeer hebben van snoepgoed en suiker?

Nederlandse suikerfeesten

Veel ouders zeggen: het is maar één keer feest. Vooral ouders die zelf erg gehecht zijn aan de zoete smaak en zich nog niet kunnen voorstellen hoe ze daar ooit vanaf kunnen komen. Maar Sint Maarten is niet het enige ’suikerfeest’ voor je kind. Wat dacht je van verjaardagen thuis en op school, kinderfeestjes, Pasen, Halloween en Sinterklaas? Zelfs het uitlopen van de avondvierdaagse wordt beloond met zakken snoep om de nek van de kinderen. Hoeveel dagen in het jaar is het op deze manier feest?

Als ik toen toch eens had geweten over het bestaan van Candida! Dat het zich met deze suikers voedt en veel vervelende klachten kan bezorgen. De meester op school zou er ook blij mee geweest zijn, want ik heb nogal wat lessen verstoord met mijn bronchitisachtige hoest.

Gelukkig kun jij hierin nu andere keuzes maken en voorkomen dat je kind een Candida overgroei ontwikkelt door het gesnoep. Want hoewel in een ver verleden kinderen bij uitzondering iets lekkers kregen toegestopt, zit de jeugd van tegenwoordig niet meer verlegen om een koekje of snoepje. Fruit is een prima traktatie. Of wat dacht je van een potlood, leuke gum of stickers? Als op 11 november bij jou aangebeld wordt en je hoort die kinderen zingen aan de deur… Ga jij dan het verschil maken omwille van de gezondheid van het kind?

Suikervrij eten is ook voor kinderen mogelijk

Hoe? Dat leer je in het meest complete anti-Candidaprogramma.
Wil je eerst even bellen om te onderzoeken of dit programma iets voor jou en je kind is? Meld je dan aan voor een Candidagesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *