Wat Johan niet ziet: de valkuil van hard werken
“Als ik dit nu afmaak, kan ik het volgende week echt rustiger aan doen!” roept Johan geïrriteerd terug. Waarom snapt zijn vriendin Mariska dit toch niet?! Hij heeft het bijna allemaal onder controle. Drie projecten kan hij nu afvinken en als er even niets bijkomt, heeft hij volgende week meer tijd voor haar.
Johan ziet het niet
Mariska is boos op Johan. Of nee, erger nog: ze is zwaar teleurgesteld in hem. De ene na de andere afspraak werd geannuleerd door spoedeisende klussen op zijn werk. Elke ‘ja’ tegen zijn werk is een ‘nee’ tegen haar, maar Johan lijkt het niet te zien. Mariska ziet het echter wel: hun relatie gaat bergafwaarts en het gaat niet goed met Johan. Hij holt zichzelf voorbij. Hij is minder alert, waardoor hij zijn autosleutels verliest en de signalen van zijn lichaam megeert. Hoofdpijn, lage rugpijn, pukkels, eczeem en slapeloosheid… Johan doet alsof het er niet is. “Als hij maar niet wéér ziek wordt tijdens onze vakantie”, denkt Mariska bezorgd.
Iedereen maakt drukke periodes door
Johan is niet de enige. Iedereen maakt drukke periodes door waarin stress op de loer ligt en weinig tijd overblijft voor andere dingen. En omdat iedereen het meemaakt, zie je het niet als iets bijzonders.
Stress heeft echter verschillende gezichten:
- De stress als spanning voor bijvoorbeeld een examen of sollicitatiegesprek. Deze vorm maakt je alert en wordt als positief ervaren. Niks aan de hand.
- Stress door frustratie, bijvoorbeeld door een file of een vervelende opmerking van iemand. Het geeft je een naar gevoel, maar er is overheen te komen.
- Stress door overbelasting. Je hebt veel te doen, voelt tijdsdruk en staat steeds op scherp. Afspraken worden afgezegd en je trekt je terug uit sociale contacten. Je hebt immers maar weinig tijd. Liever maak je je werk af zodat je de grip houdt en doorgaan tot laat in de avond komt regelmatig voor. Je dénkt dat het binnenkort rustiger wordt, maar in de praktijk is dit niet zo. Er komt altijd weer iets nieuws bij dat ook nog af moet. Dit is de gevaarlijke variant, want als deze spanning blijft aanhouden ontstaan allerlei klachten:
Lichamelijk, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, huiduitslag, rugpijn en haaruitval;
Psychisch, zoals geïrriteerd zijn, snel huilen, je ongelukkig voelen;
Mentaal, zoals vergeetachtigheid, moeite met concentreren en pessimistisch zijn;
En ondertussen ga je meer snauwen, snoepen, roken en/of drinken.
Ook Candida vaart wel bij deze situatie
Je immuunsysteem komt steeds verder onder druk te staan als stress door overbelasting lang aanhoudt. Je wordt vatbaarder voor ziektes. Ook Candida vaart wel bij deze situatie en neemt ongemerkt in omvang toe. Leken je klachten eerst onder controle of zelfs verdwenen, ineens ontstaan weer nieuwe infecties en begin je van voren af aan. Het volgen van alleen het Candidadieet is om die reden niet voldoende om de Candida in toom te houden.
Gelukkig kun je de ernstige gevolgen van de druk voorkomen
Dat kan al door alert te zijn op een paar zaken:
- plan dagelijks bewust tijd in voor ontspanning;
- eet gezond en vermijd snacken;
- wees ook eens níet bereikbaar voor anderen en creëer een moment voor jezelf;
- herken sneller de signalen van je lichaam en handel ernaar. Onhandige ongelukjes en klachten als hoofdpijn zijn vaak de eerste tekenen dat je lichaam overbelast raakt.
Zo bewaak je de balans tussen je werk met bijkomende verplichtingen en goed voor je gezondheid zorgen.
Wil jij weten hoe je dit toepast in jouw drukke leven?
Met dit meest complete anti-Candidaprogramma pak je alles aan wat jouw aandacht nodig heeft.
Als je twijfelt of ik je kan helpen, vraag dan een Candidagesprek aan. Dan bespreken we in 40 minuten hoe de stress aanwezig is in jouw leven en kijken we samen of dit programma bij jou past.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!