De kracht van commitment

“Je kunt het!”, spreek ik mezelf toe. En daar gaat ie. Met een lichte tik druk ik de enterknop in. ‘Inschrijving gelukt’ staat er op het scherm. De weg er naar toe zal niet altijd makkelijk zijn, maar ik stel me voor wat het straks oplevert. De euforie van ‘het geflikt’ hebben. De energie en kick die het me zal geven als ik het gehaald heb. Trots op  mezelf en een voldaan gevoel dat nog lang na suddert. Vierdaagse… Here I come!

Sinds anderhalf jaar wandel ik. Ik weet het, het klinkt truttig! Maar om ruim 9 kilometer in 90 minuten af te leggen moet je stevig doorstappen. En in de goede houding. Anders krijg je pijntjes of blessures. “Schouders naar achteren, borst vooruit”, sommeert de trainer. En ik grap er achteraan: “en de lippen getuit”. Zie het voor je: iedereen met een duckface.

Nooit eerder liep ik lange afstanden. Ik kwam niet verder dan de 4×10 met school tijdens de avondvierdaagse. En dat is al lang geleden. Of ik 4×30 kan? Geen idee. Natuurlijk is er twijfel. Pippi Langkous zou zeggen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Maar ik vraag me af:

Kan ik het wel? Het is de eerste keer en het is niet niks. Het zal op een aantal momenten erg zwaar worden… Die 4×30 km lopen, dat maakt me moe. Hoe zwaar en pijnlijk gaan mijn benen aanvoelen? En als ik alleen al aan blaren dénk voel ik de pijn.

Hoe ga ik het organiseren? Wil ik zowel ’s morgens als ’s avonds een uur in de auto zitten om ter plaatse of weer thuis te komen…? Plus, wie verzorgt mijn voeten, lunchpakketten en het avondeten?

Excuses zijn altijd makkelijk verzonnen. Ik liet me er door afleiden, tot ik ze als bliksemafleiders herkende. Want als het spannend wordt om een keuze te maken is het makkelijker naar de bezwaren te kijken. En ineens realiseerde ik me:  ik hoef het niet alleen te doen. Ik kan leren waar ik op moet letten. Oefenen, en merken dat het makkelijker gaat. Samen met de ervaren trainer en de groep. Zo besloot ik het gewoon te doen. Stap voor stap gaan opbouwen en er in geloven: het zal me met de ervaring van de trainer en de groepsspirit gewoon lukken!

Hetzelfde proces van iets graag willen, twijfelen en toch besluiten het te doen zie ik ook bij mijn klanten, mijn Candidaten. Hun enthousiasme aan het eind van het programma Koud Kunstje, als ze beschrijven wat het ze heeft opgeleverd, bevestigt dat je niet alles vooraf hoeft te weten om de eerste stap te zetten. Vertrouwen in je eigen kunnen en een goede begeleiding is het begin. Daarna wordt het alleen maar leuker.

Waarom ik je dit vertel? Door het met jou te delen ga ik een commitment aan en houd ik het vol. Dan is de motivatie groter en doe ik extra mijn best. Ook Candidaat Wilma, die haar gezondheid 180 graden zag draaien, zei eens: het is de commitment die het hem doet!

Zo werkt het en ik gun jou ook een traject dat je volhoudt. Het traject waarin je van een soms lastig Candidadieet naar een gezonde levensstijl gaat en afscheid neemt van je Candidabelasting. Door de juiste stappen te zetten. In een tempo dat je past. En daar help ik je graag bij.

Wil je weten hoe? Vraag dan een gratis Candidagesprek aan. Dan bespreken we jouw situatie en bekijken we samen of ik jouw trainer kan zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *