Als de dokter jou niet begrijpt
Het is 7.30 uur als mijn telefoon ‘pling’ zegt. Een appje. Van een vreemd nummer.
‘Een goedemorgen’ staat er. ‘Ik kwam jouw site tegen in verband met Candida. Ik zit nu in de wachtkamer bij mijn huisarts, voor een plas- en bloedtest. Om te kijken voor Candida. Ik weet voor mezelf dat het Candida is, heb ook de symptomentest bij jou gedaan. Wat kan mijn huisarts doen om Candida voorgoed weg te halen?’
Kan jouw huisarts Candida meten aan de hand van een plas- en bloedtest, vraag ik. Dat hoor ik namelijk zelden. Ik stel voor om 9.15 uur even te bellen.
Nick belt. “Yvonne, ik kan wel huilen. Dit is toch te erg! Mijn dokter zegt dat het geen Candida kan zijn. Want als je last hebt van Candida ben je bijna dood, zegt hij. Ik voel me niet serieus genomen!”
Hij vertelt last te hebben van winderigheid en een opgezette buik. Zijn ontlasting loopt niet gesmeerd. Hij heeft een beslagen tong en een slechte adem, waardoor hij zich onzeker voelt. Regelmatig heeft hij hoofdpijn. Of is hij ineens duizelig. Maar vooral baalt hij van de irritatie aan zijn geslachtsdeel. Rond zijn eikel zitten rode, jeukende bultjes. Het lijkt daar ook te vervellen. Heel vervelend! Vooral nu hij een nieuwe vriendin heeft. “Ik moest gelijk met de billen bloot, om het zo maar te zeggen, en dit opbiechten toen zij zich begon af te vragen waarom ik niet spontaan intiem wilde zijn. Echt gênant!”
Het zijn klachten die echt niet vanzelf overgaan. En nu voelt hij zich door zijn huisarts niet serieus genomen. “Hij wilde me niet helpen en zegt dat het wel weer over gaat. Niet te geloven, zeg! Ik neem een andere dokter!”
Regelmatig hoor ik tijdens Candidagesprekken soortgelijke ervaringen. En allang niet meer alleen door vrouwen, steeds meer mannen gaan op zoek naar de oorzaak van hun klachten. Maar de huisarts… Die lijkt jouw probleem niet te erkennen. Je voelt je niet gehoord worden. Het lijkt of er getwijfeld wordt aan jouw mentale staat. Alsof het allemaal tussen je oren zit. Wees gerust, het ligt niet aan jou.
Waarom je huisarts zich zo gedraagt heeft een reden
Dat zit zo:
- Je huisarts heeft tijdens de opleiding geleerd over protocollen die gevolgd moeten worden en volgt een aantal vragen.
Wat is de klacht?
Kan dit probleem met een medicijn verholpen worden? Zo ja, welke mag ik voorschrijven?
Is een verwijzing naar de specialist nodig?En heeft zich daarnaast te houden aan eisen die de zorgverzekeraar stelt.
- Je huisarts leerde welk medicijn waarvoor dient en waar het tegen gebruikt kan worden. Heb je een infectie? Dan krijg je een zalfje, een ontstekingsremmer of in het slechtste geval een antibioticum om het probleem op te lossen. Dat is hoe er gewerkt wordt.
- Je huisarts leerde niet
V dat klachten met elkaar in verband kunnen staan. Elk probleem wordt steevast apart benaderd.
V dat voeding als medicijn kan dienen. Je huisarts kreeg slechts 5 uur les over voeding tijdens de 6 jarige opleiding.
V dat een gezonde darmflora de basis is van je gezondheid en de gist Candida daar een belangrijke rol in speelt.
Wat kun jij doen?
Merk jij ook dat je huisarts de mogelijkheid van een Candidabelasting van tafel veegt? Dan kun je een paar dingen doen:
- Bespreek met je arts wat je wil of verwacht en leg uit waarom. Vertel wat je gelezen hebt over Candida en wat je hebt gehoord of gelezen over de ervaringen van andere mensen. Neem geen recept mee naar huis van medicatie die je eigenlijk niet wilt gebruiken. Zo geef je het signaal dat je op een andere manier geholpen wil worden. Hoe meer patiënten dat doen, hoe meer de huisarts erover na gaat denken…
- Vraag zelf een ontlasting onderzoek aan om vast te stellen of je Candida hebt. Of maak een afspraak met een therapeut die Candida kan meten. Neem een volgende keer de uitslag mee naar je huisarts en bespreek de bevindingen. Verwacht niet dat er gelijk positief op gereageerd wordt. De mijne zei eens: ‘Met mijn medicijnen zou je ook wel beter zijn geworden…’ Blijf je eigen gevoel volgen en laat het eventueel alleen bij een mededeling.
- Je kunt desnoods een andere dokter zoeken. Kies dan iemand die holistisch werkt. Iemand die het lichaam als een geheel ziet en als zodanig benadert als jij iets mankeert.
- Heb jij door het Candidadieet je gezondheid weer teruggekregen? Vertel je huisarts dan hoe je dat voor elkaar kreeg! Vertel hoe goed jij je nu voelt. Hoeveel krachtiger, doordat je meer energie hebt. Hoeveel rust je nu hebt, omdat je niet meer dagelijks bezig hoeft te zijn met vervelende kwalen. Het zal opvallen dat je tegenwoordig minder vaak (of zelfs nooit meer) een afspraak maakt. Dan is het gelijk bekend waar dat door komt. 😉
Welke ervaring heb jij met je huisarts? Ik lees je reactie graag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!