Alcohol: 5 redenen waarom het niet te nemen

“Zo. Nu eerst een glas wijn!” Na het werk, als aperitiefje, bij het avondeten of ’s avonds op de bank… Veel mensen houden ervan regelmatig een alcoholisch drankje te nemen. Het helpt te ontspannen, maakt je wat losser en is gezellig. Het valt veel mensen dan ook zwaar dat alcohol niet in het Candidadieet past. “Eén glaasje kan toch geen kwaad..?” En met feestdagen wordt het extra aantrekkelijk een fles bubbels open te trekken.

Alcohol? Liever niet!

Bij een Candidabelasting is alcohol het laatste wat je nodig hebt. Als je je darmen de kans wil geven de darmbacteriën in een gezond evenwicht te brengen en je spijsvertering serieus wil verbeteren, is het slimmer de alcohol te laten staan.

Daar zijn 5 redenen voor:

1. Alcohol verzwakt je immuunsysteem
Je energie is al laag door je niet-optimale spijsvertering. En je immuunsysteem is al zwak door de Candida. Alcohol verzwakt dit nog verder. Je hoeft niet dronken te worden om je immuunsysteem te laten lijden onder de alcohol. Het tast ook bij kleine hoeveelheden de witte bloedlichaampjes aan die jou beschermen tegen bacteriën en virussen. Alcohol kan ook tot een tekort aan mineralen en vitamines leiden.

2. Alcohol belast je lever 
Je lever is een heel belangrijk orgaan in je strijd tegen Candida. Bij het afbreken van Candida komen namelijk veel gifstoffen vrij. Deze gifstoffen moeten door de lever worden afgebroken. Als je lever hard moet werken om al die gifstoffen te verwerken, kun je klachten als hoofdpijn en vermoeidheid krijgen. Raakt je lever steeds verder uitgeput door dit harde werken, dan worden deze klachten chronisch. Alcohol moet ook door de lever worden afgebroken en is er dus extra belastend voor. Wees liever lief voor je lever.

3. Alcohol beïnvloedt je bloedsuikerspiegel
Dranken als bier, wijn en cocktails bevatten suikers die je bloedsuikerspiegel omhoog brengen en je Candida voeden. Nadat je alvleesklier er met de afscheiding van insuline voor heeft gezorgd dat je bloedsuikerspiegel weer daalt, krijg je trek. In combinatie met drank is de keuze voor ongezonde snacks vaak erg aantrekkelijk. Zoals shoarma, of friet met iets uit de frituur erbij. Ook die vette happen helpen je niet van je Candidabelasting af.

4. Alcohol beïnvloedt je humeur
Je Candidabelasting levert je vermoeidheid en vaak ook prikkelbaarheid en neerslachtige gevoelens op. Het lijkt of je vrolijker wordt van alcohol; je maakt je waarschijnlijk minder zorgen en je relativeert makkelijker. Maar in de praktijk versterkt het juist de stemmingswisselingen, angst en depressie. Alcohol verlaagt namelijk het serotonineniveau. Dit gelukhormoon is een belangrijke chemische stof die invloed heeft op je humeur. Na de eerste flow van ‘je lekker voelen’ gaat het even later op de avond alweer omlaag. Met een naar gevoel tot gevolg.

5. Alcohol verstoort je slaap
Een borrel als slaapmutsje? Hoewel alcohol je helpt sneller in slaap te vallen, verstoort het je herstellende REM-slaap. De REM-fase is je diepe slaapfase. In deze fase wordt je ‘vecht of vlucht’-systeem – het systeem waarmee je alert en waakzaam bent – uitgeschakeld en rust je het meest uit. Alcohol verstoort je lichaam dit te doen. Je wordt midden in de nacht wakker en ligt uren te draaien. Je begint de dag dan al uitgeput. Een goede, rustige slaap helpt je aan een goed humeur, meer energie en een sterker lichaam.

http://www.candidacoach.nl alcohol

Moet je echt zo streng zijn?

“Is het echt nodig helemaal te stoppen met alcohol?” Die vraag wordt me regelmatig gesteld. Het antwoord wordt vaak met een zucht aangehoord: “Ja, het is beter van wel.” “En met de feestdagen…? Dan ook?” Uiteindelijk maak je die keuze natuurlijk zelf.

Zie jij je Candidaklachten al afnemen en wil je die goede weg graag vasthouden? Sla de alcoholische drankjes dan over. De feestdagen kunnen ook zonder drank gezellig zijn!

‘Lastig’, zeg je? Dan zit daar iets onder… Alcohol kan oud zeer verdoven en als troost dienen. Als je dit herkent kun je er ook voor kiezen met je ogen dicht de onderliggende oorzaken op te lossen. Met het meest complete anti-Candidaprogramma pak je de Candidabelasting tot op de diepe niveaus aan, precies op de manier zoals het jou past.