4 Redenen om te vertellen

“Maak het jezelf makkelijk en vertel! Je helpt daar niet alleen jezelf mee, ook een ander wordt daar beter van.

“Hoezo?” vragen mijn klanten vaak als ik deze zin uitspreek. Ze zijn niet van plan anderen te vertellen dat ze een Candida-overgroei hebben, daar veel klachten door hebben en de voeding nu gaan aanpakken. “Dan voel ik mij een uitzondering en dat wil ik niet.” “Candida heb je niet alleen” antwoord ik automatisch. “Is die ander echt van steen, denk je? Hoe zou het zijn als je merkt dat het je juist sneller verder helpt?”

www.candidacoach.nl vertellen

Taboesfeer

Er wordt weinig gepraat over Candida en het is helemaal niet gek als je je sores voor jezelf wilt houden. Je wilt niet klagen over je lichamelijke ongemakken. Je wilt geen ‘ouwe zeur’ zijn die steeds iets mankeert. Je wilt anderen niet tot last zijn met speciale dieetwensen. En bovendien: Candida klinkt vies, daar schaam je je voor. Dus je familie of vrienden vertellen wat jou bezig houdt? No way! Je houdt de gesprekken liever gezellig en luchtig.

4 redenen om WEL te vertellen

Toch is het slim dit wel eens te doen. Op een gelegen moment, zonder te ‘zeuren’.

Ik geef je 4 redenen waarom:

1. Als je de ander een keer uitgebreid vertelt waar je last van hebt, komt er meer begrip voor jouw situatie. Je hoeft geen excuses meer te verzinnen of steeds opnieuw uit te leggen dat je iets niet wilt. Zo kan er rekening gehouden worden met jou en kun je je gesteund voelen, in plaats van een uitzondering op de rest. (En doen ze dat niet: jij hebt jouw waarheid en daar valt niet aan te tornen.)

2. Candida heb je niet alleen, maar velen hebben er nog nooit van gehoord. Door jouw ervaring te delen, geef je de ander de kans zich te herkennen in jouw verhaal en daar ook iets mee te doen. Dankzij jou kunnen ze zich realiseren dat een onderzoek ook hen eindelijk bij de oorzaak van hun lichamelijke problemen brengt. Ze zullen je dankbaar zijn! (En staan ze er niet open voor: dan is dat hun keus.)

3. Door je dieetwensen te bespreken kan jij onbezorgd genieten van het eten. Bij familie of vrienden, maar ook buiten de deur. Bespreek vooraf wat voor jou het meest belangrijk is en beperk het tot maximaal 3 aanpassingen. Je zult versteld staan hoeveel gerechten met kleine ingrepen aangepast kunnen worden. Bij restaurants geldt: hoe vaker het voorkomt dat mensen om deze aanpassing vragen, hoe duidelijker het wordt dat hier een behoefte aan is. (En wil men niet meewerken: vraag je af of je daar dan wilt eten. Zo ja: geniet en houd je de volgende dag weer aan je eigen plan.)

4. Candida is heel gewoon en zeker niet vies. Iedereen heeft het! Het hoort als gist in je lijf aanwezig te zijn. Schaamte is dus niet nodig. (Wat zegt het over de ander als daar met afschuw op gereageerd wordt?)

Wil jij steviger in je schoenen staan?
Na het lezen van (Over)leven met Candida begrijp je alles over Candida, de richtlijnen van het Candidadieet en de risico’s die je loopt als je een Candidabelasting niet aanpakt. Het boek werkt niet alleen motiverend voor jou, je kunt anderen daarna vanzelf beter uitleggen waarom jij bepaalde keuzes maakt voor een betere gezondheid.

Met het meest complete anti-Candidaprogramma leer je stap voor stap het wat en waarom, waardoor je je ook in ongemakkelijke sociale situaties staande houdt. Je leest er hier meer over. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *