Zuurdesembrood maken

Zuurdesembrood is het meest geschikte brood in het dieet. Het heeft een lage hoeveelheid (natuurlijke) gist en geeft een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel.

Zelf zuurdesembrood maken kost veel tijd. Alleen al het maken van de starter neemt minimaal drie dagen in beslag. Daarnaast is ook de temperatuur waarop het natuurlijke gistingsproces plaatsvindt van belang. Durf jij het aan het toch eens te proberen? Ga dan als volgt te werk:

Neem een glazen schaal met een inhoud van minimaal een liter.

Dag 1:

Neem 100 gram volkoren tarwebloem of speltbloem en meng dit in de glazen schaal met ongeveer 100 milliliter water tot een mooie, gladde massa. Het moet ongeveer zo dik zijn als dikke yoghurt.
Leg een vochtige doek over de schaal en zet hem op kamertemperatuur weg. Een deksel los op de schaal mag ook, zodat de lucht kan ontsnappen.

Dag 2 en 3:

Roer het mengsel ‘s morgens direct na het opstaan en ‘s avonds voor het naar bed gaan goed door. En als het even kan tussendoor ook nog een keer.

Dag 4:

Zitten er nu luchtbellen in de desem en heeft het een lichtzure geur? Dan is het goed! Ruikt de desem extreem zuur en ziet het er vies uit? In dat geval moet je het weggooien en overnieuw beginnen. Niets aan te doen, helaas.
Soms is je zuurdesem op dag 4 nog niet actief en duurt het gewoon één of twee dagen langer. Er moeten echt een flink aantal bellen te zien zijn, anders is de desem nog niet goed genoeg. Zo lang de desem niet stinkt of er vies uit ziet loont het de moeite het nog enkele dagen te proberen.
Om de desem te ‘voeden’ voeg je vandaag 100 g bloem toe en wat water, zodat het weer een mooi, plakkerig deeg is. Zet het opnieuw met een vochtige doek of een losse deksel apart.

Dag 5:

Als het goed is heb je nu een mooie, actieve zuurdesem. We gaan het deeg vanmorgen voor de laatste keer voeden. Voeg nog eens 100 gram bloem en wat water toe en zet het weer apart. Laat het minstens 8 uur staan. Vanavond heb je dan een mooie, actieve desem. Deze gebruik je morgen voor je brood en het restje desem bewaar je dan in de koelkast.

Dag 6:

Je moet goed plannen, want een zuurdesemdeeg moet lang rijzen. Hier volgt nu het recept voor het zuurdesembrood.
Benodigdheden:

  • 350 gram zuurdesem
  • 500 gram volkoren tarwe- en/of speltmeel
  • 100 gram tarwe- of speltbloem
  • 2 theelepels zeezout

Meng het meel met het zout en maak een kuiltje. Giet hierin de zuurdesem en voeg 250-350 milliliter lauw water toe. De hoeveelheid water verschilt, omdat niet ieder zuurdesemdeeg even dik is. Begin met 200 milliliter en voeg steeds, al knedend wat toe. Kneed net zolang tot je een mooie, elastische bal hebt.
Leg het deeg in een schaal met een vochtige doek erover en laat het de hele nacht rijzen.

Dag 7:

Neem in de ochtend een cakeblik van 26 cm. Gebruik hierin op maat geknipt bakpapier, dan laat het broodje na het bakken makkelijker los. Kneed het deeg nog eens flink door, doe je dit niet dan krijg je hele grote luchtgaten in je brood. Leg het deeg in het bakblik en laat het nog eens 2,3, of 4 uur rijzen onder een vochtige doek. Het moet nu in omvang verdubbeld zijn.

Verwarm de oven voor op minstens 200 graden, als het kan 230 graden, en zet het blik in de oven. Heb je een plantenspuit? Spuit nu wat water in de oven en zet de timer op 5 minuten.
Verlaag de temperatuur na deze 5 minuten naar 200 graden. Zet daarna de timer op 10 minuten.

Verlaag de temperatuur dan naar 170 graden. En bak het brood nog 15 minuten.

De temperaturen hangen wel een beetje van je oven af…

Na 30 minuten mag je brood uit de oven. Klinkt het brood hol als je er op klopt? Dan is het klaar! Snijd ‘m eventueel doormidden en doe de helft in de vriezer.

www.candidacoach.nl