Suikervrije appeltaart (met noten)
Heb je iets te vieren? Daar hoort natuurlijk iets lekkers bij!
Wat dacht je van deze suikervrije appeltaart (met noten), zonder toevoeging van suiker of bakkersgist?
Benodigdheden:
300 gram volkoren tarwemeel (speltmeel of een glutenvrij meel kan ook)
200 gram koude roomboter + klein beetje om in te vetten
6 eetlepels suikervrije abrikozenjam (in de winkel heet dat fruitbeleg)
800 – 1000 gram appels
2 theelepels kaneel
4 theelepels citroensap
1 mespunt zout
2 handjes notenmix (eventueel)
1 ei
Doe het meel, 4 eetlepels suikervrije jam en het zout samen met de in stukjes gesneden roomboter in een kom.
Kneed het met je vingers tot een gelijkmatig deeg. Als je het meel eerst over de jam ‘schept’ en zo voorzichtig alles mengt plakt het deeg minder aan je vingers.
Vet een springvorm in met een klein beetje roomboter.
Rol het deeg uit, op een glad en met meel bestrooid werkblad, tot een grote lap.
Zet de springvorm in het midden op de deeglap.
Snijd 5 centimeter vanaf de springvorm met een scherp mes een cirkel in het deeg.
Schuif de springvorm opzij en leg de deegcirkel in de ingevette springvorm.
Duw het deeg voorzichtig tegen de bodem en rand.
Bewaar het overige deeg.
Verwarm alvast de oven voor op 180 graden C.
Schil de appel. Snijd hem vervolgens in partjes, plakjes en snippers. Doe dit voor een goedgevulde taart met ten minste 800 gram appels.
Voeg 2 eetlepels suikervrije jam, het citroensap en de kaneel toe.
En voor een extra bite grof gehakte noten.
Meng alles goed door elkaar en schep de appels in de springvorm.
Druk de appel met de bolle kant van een lepel stevig aan en strijk de bovenkant glad.
Rol het overgebleven deeg uit tot een strook en snijd hier repen uit. Leg deze repen over de bovenzijde van de taart.
Bestrijk met een kwastje het deeg met geklutst ei.
Bak de taart onderin de oven gedurende 45 minuten, tot hij gaar is en mooi bruin.
Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom. Zónder toevoeging van suiker natuurlijk. 🙂
Heb je binnenkort iets te vieren? Bestel voor meer inspiratie het e-boek Verjaardag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Nog van harte gefeliciteerd Yvonne. Ik ga je appeltaart zeker proberen, dank je wel voor het delen. Hartelijke groet Linda
Ha Yvonne, ik heb diabetes type 1 en vroeg mij af of jij toevallig weet hoeveel suikers en koolhydraten in deze taart zitten? Natuurlijke suikers uiteraard. Ik hoor graag van je! Groetjes, Roos
Ha Roos, ik werk nooit met het tellen van koolhydraten dus kan helaas geen antwoord geven op jouw vraag. Omdat iedereen anders reageert op voeding en suikers, en de behoeftes dus per persoon verschillen, leer ik mijn klanten altijd goed te luisteren naar de energie en signalen van het lichaam. 😉
Yvonne van harte gefeliciteerd, en ik ga zeker jou appeltaart bakken, groetjes
Een heerlijke appeltaart, ik heb ‘m gemaakt met speltmeel. Hij is op een verjaardag door veel mensen geproefd waarvan de meesten niet suikervrij eten en ze vonden ‘m zalig!
Fijn om te horen dat je er succes mee had, Diane! Een goede reden om hem vaker te maken 🙂