Slaap jij lekker?

“Ik kruip elke middag om 14.00 uur mijn bed in voor een middagdut van een uur” vertelde Marijke. “Anders voel ik me niet goed. Als ik ’s nachts 6 uur slaap ben ik dik tevreden. Maar er zijn nachten bij van hooguit 4 uur slaap. Ik word er chagrijnig van!”

Marijke is een jonge moeder van 3 kinderen, heeft een leuke baan op een groot administratiekantoor maar trekt het niet meer. Ze heeft zich ziek gemeld op haar werk en hoopt zich eindelijk eens fitter te gaan voelen.

Marijke is niet de enige die slecht slaapt

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen (en vooral vrouwen) slaapproblemen hebben. Maar liefst 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder had naar eigen zeggen in 2017 problemen met slapen. Zij vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Vrouwen blijken hier vaker mee te worstelen dan mannen, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens. Dit blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsenquête 2017 van het CBS.

En ook tijdens de vele Candidagesprekken die ik voer wordt in de meeste gevallen slecht slapen als een chronisch probleem genoemd. Met als gevolg: weinig energie, ’s morgens slecht uit bed kunnen komen, snakken naar koffie en de hele dag een enorme trek in zoetigheid. Je snapt: Candida wordt daar blij van.

Als je een periode ’s nachts wakker ligt en kort slaapt kun je op een bepaald moment niet meer normaal nadenken. Alles dringt dan langzamer tot je door. Je bent er dan niet meer helemaal bij, vergeet veel, maakt snel fouten en wordt humeurig of zelfs down. De vermoeidheid stapelt zich op en je weerstand neemt af. Je merkt dat je sneller ziek wordt.  Een verkoudheid of griep heeft jou dan snel te pakken en je Candida-infecties spelen weer op.

www.candidacoach.nl

Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben

Je ligt te woelen en slaapt slecht in door teveel koffie of onrust in je hoofd. De gebeurtenissen van je dag zijn nog niet verwerkt. Ook piekeren over vervelende dingen die nog niet opgelost zijn voorkomt dat je lekker slaapt. Een slaapmutsje wil wel helpen snel in te slapen, maar zorgt ervoor dat je lichter slaapt en na een paar uur wakker wordt.

En worden vrouwen ’s nachts wakker, dan vallen ze moeilijk weer in slaap. Daar lig je dan, naar het duister te staren. Zomaar wakker geworden en de gedachten schieten razendsnel door je hoofd. Over wat je hebt meegemaakt, of wat de nieuwe dag je gaat brengen. Je ligt je op te vreten, want de wekker gaat weer vroeg. Je WILT SLAPEN en ziet al aankomen dat jij je straks op je werk als een zombie voelt. De paniek van niet kunnen slapen voorkomt dat je weer snel in dromenland raakt.

Marijke heeft al van alles geprobeerd

Kamillethee, valeriaanthee, homeopathische druppeltjes…  Maar niets hielp. Tot ze tijdens onze coachsessies ontdekte wat haar slaapprobleem veroorzaakte. Marijke weet nu hoe ze ervoor zorgt dat ze ‘s nachts voldoende slaapt en voelt zich ‘s morgens weer fris en fit.

Wat doet Marijke nu anders?

De oplossing ligt vaak niet in een kop thee of homeopathische druppeltjes, maar in dingen voortaan anders doen. Kleine veranderingen in de dingen die ze dagelijks doet, die meer fysieke en mentale ontspanning geven.

Ze snapt nu hoe haar slaapcyclus werkt, waardoor ze niet meer piekert.

Ze herkent haar zombiegedrag en de bijbehorende behoefte aan zoetigheid en snacken, zodat ze niet meer wakker wordt door een lage bloedsuikerspiegel en ‘s nachts naar de keukenkast loopt.

Verbluffend resultaat!

Met kleine veranderingen is het resultaat al verbluffend. Ze staat nu uitgerust op en heeft zin in de nieuwe werkdag. Met een beter humeur rondt ze de ene na de andere taak af. En als het 17.00 uur is heeft ze meer werk klaar en gaat ze naar huis met een voldaan gevoel. “Wat een rust geeft me dat! Ik slaap weer als een roosje! Ik kom met een goed humeur thuis en heb nog zin om te koken en met de kinderen een spelletje te doen. Dat maakt iedereen veel gelukkiger!”

Heb jij ook een slaapprobleem en wil jij je energie weer terug?

Dit programma helpt je gezondheid weer in balans te brengen, waaronder je slaappatroon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *