Het Candidadieet: met of zonder E-nummers?

Het Candidadieet volg je om bepaalde redenen:
• Je wilt van de Candida kwalen af
• Je wilt de Candida definitief terugdringen om nieuwe infecties te voorkomen
• Je wilt je darmflora gezond maken en een hoge weerstand te krijgen

Dit zijn doelen die je met de juiste aanpak ook kunt behalen.

Om de Candida terug te dringen is het vermijden van suiker essentieel. Helaas bevatten de meeste voorverpakte producten suiker en zijn deze niet passend in het Candidadieet. Je zult dat ontdekken door de etiketten te lezen.

Maar wat als je een druk leven hebt? Laat thuis komt uit je werk? Kinderen hebt die op tijd willen of moeten eten vanwege sportclubs of bedtijd? Dan wil je wel eens iets kant-en-klaar kunnen pakken, toch? Ik ben het helemaal met je eens. Ook als je geen druk leven zou hebben. Ook de voedingsindustrie vindt dat. Daarom vind je in de supermarkten volop voeding in blik, pak, zak of pot.

E-nummers

In de ingrediëntenlijst op het etiket wordt vermeld wat er is gebruikt om het product te produceren. Naast de bekende termen stuit je ook op onbekende hulpstoffen. Soms zie je de volledige namen (en haast onuitspreekbaar zo ingewikkeld en lang), soms worden ze vermeld als een E-nummer. Dat werkt niet echt verhelderend. Je weet nog steeds niet wat het is. Voedselproducenten voegen deze hulpstoffen (additieven) toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Of om het langer houdbaar te maken, zoals conserveermiddelen. In voedselproducten worden honderden E-nummers gebruikt. Die ‘E’ betekent overigens ‘Europa’ en staat voor ‘Europees toegestane additieven in voeding’.

Zijn E-nummers veilig?

Veel mensen denken: “Als de Europese overheid het goedkeurt zal het toch wel goed zijn?”. Ze vertrouwen blindelings op zowel de levensmiddelenindustrie als de overheid. Zijn niet kritisch en denken er liever niet over na. De levensmiddelenindustrie heeft echter maar een doel voor ogen: winst maken. Door goedkope synthetische (= kunstmatig vervaardigd langs chemische weg) middelen aan de producten toe te voegen kan de smaak versterkt, de kleur aantrekkelijker, de smeerbaarheid verbeterd en de houdbaarheid verlengd worden. Het levert lagere productiekosten, aantrekkelijker verkoopprijzen en meer omzet op.

Er is veel discussie over de veiligheid van de E-nummers. Laten we voorop stellen: niet alle E-nummers zijn slecht! Ook natuurlijke stoffen als bijenwas (E901) en bietenrood (E162) hebben een E-nummer. Of vitamine C (E300). Maar wanneer ik spreek over E-nummers bedoel ik altijd de discutabele. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat aan (veelvuldig) gebruik van bepaalde additieven zeer grote gezondheidsrisico’s kunnen kleven. Voorbeelden hiervan zijn aspartaam (E951) en mononatriumglutamaat (E621). Deze laatste is een smaakversterker die je in duizenden levensmiddelen zult aantreffen. Bijvoorbeeld in paprika chips. Het zorgt ervoor dat we iets erg lekker vinden en zonder moeite ervan blijven eten. Testen op muizen leverden grote gezwellen op bij de beestjes. Bovendien is niet onderzocht wat de wisselwerking is tussen al deze additieven. Versterken ze elkaar? En wat is het risico op de lange termijn? Het lijkt een experiment.

Wil jij meer weten over de E-nummers in jouw eten?

Niet alle toevoegingen zijn in twijfel te brengen of schadelijk, maar welke wel? In het boekje Wat zit er in uw eten? staan alle E-nummers zowel met de volledige naam als op E-nummer beschreven en gecodeerd op groen (veilig), oranje (twijfelachtig, met mate gebruiken) en rood (echt vermijden). Handig om in je tas je hebben en snel te kunnen checken of een product oké is.

e-nummers www.candidacoach.nlwat zit er in uw eten

Samen sta je sterker

Dat onze voeding tegenwoordig wordt gemanipuleerd en onze gezondheid steeds vaker in het geding komt wordt niet zomaar geaccepteerd. Voedsel waakhond Foodwatch zet zich in voor de belangen van de consument en legt in haar campagnes de vinger op de zere plekken van onze voedselvoorziening. Wát eet je eigenlijk? Hoe heeft de producent jouw voedsel bewerkt, welke discutabele E-nummers en giftige stoffen zitten erin? Paardenvlees, poepvlees, EHEC in fenegriekzaad… de voedselschandalen verdringen elkaar op de voorpagina’s. Toch heb je niet veel keuze bij je dagelijkse boodschappen: het gros van de producten is te vet, te zoet of te zout en eerlijke informatie is ver te zoeken. Foodwatch hanteert het voorzorgsprincipe: is een E-nummer niet bewezen veilig, dan moet de overheid het simpelweg verbieden. Het kan niet zo zijn dat E-nummers, waarvan bekend is dat ze mogelijke schadelijke bijwerkingen hebben, nog steeds zijn toegestaan op de Europese markt. Ze spreekt de overheden en voedingsmiddelenindustrie daar op aan. Door donateur te worden van Foodwatch of deel te nemen aan e-mailcampagnes kun je hen daarin steunen.

Passen E-nummers in het Candidadieet?

Eén van de doelen van het Candidadieet is je darmflora gezond maken om een hoge weerstand te krijgen. Passen synthetische additieven daar in..? Nee, deze zullen niet bijdragen aan jouw goede darmflora.

Maar ook: met zo ‘schoon’ mogelijk eten maak je het makkelijker voor jouw lijf afval stoffen af te voeren. Een hardwerkende lever (de vuilverbrander van jouw lijf) maakt je moe. Hoe liever jij voor je lijf bent, hoe beter jij je gaat voelen.

Welke keuze maak jij?

Durf jij ervoor te gaan en laat je E-nummers zoveel mogelijk achterwege? Als je bang bent door de bomen het bos niet meer te zien: kijk even of een coachtraject iets voor je is. Onder begeleiding krijg je meer overzicht, praktische handvatten en kun je al je vragen stellen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *