Als PDS geen PDS is

“We zien geen oorzaak van je buikpijn. Je zal ermee moeten leren leven.” Het zal je maar gezegd worden! Toch krijgen duizenden mensen per jaar dit van de arts te horen als onderzoeken niets uitwijzen.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Als de oorzaak van je buikpijn, krampen, wisselende ontlasting, winderigheid en opgezette buik onvindbaar is, krijg je in het reguliere medische circuit vaak de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom, ofwel PDS. In Nederland hebben circa 3,5 miljoen mensen er last van en die vervelende opmerking gekregen ermee te leren leven. Bij onderzoeken zijn geen zichtbare afwijkingen gevonden. Wat nu? Want je klachten houden ondertussen wel aan!

Buikklachten

Ook ik had tientallen jaren last van een wisselende ontlasting, een opgezette buik en winderigheid. Daarbij stapelden vage klachten als lage rugpijn, een jeukende huid, hoofdpijn en (holte-)ontstekingen zich op. Elke klacht werd door artsen steeds afzonderlijk bekeken en behandeld, zonder blijvend resultaat. Altijd was er de hoop dat ze ‘zomaar’ weg zouden gaan, tot ik in 2008 hoorde dat die klachten met elkaar in verband stonden. Een Candida-overgroei in de darmen was de oorzaak en die zou echt niet vanzelf verdwijnen.

PDS of Candida?

Uit onderzoek is vastgesteld dat bij veel mensen voeding en aanhoudende stress invloed hebben op de mate van PDS. De klachten die mensen met PDS ervaren, komen sterk overeen met die van een Candida-overgroei in de darmen. Helaas wordt Candida in de reguliere geneeskunde niet erkent als mogelijke oorzaak van de darmproblemen en/of buikklachten. Ook worden de symptomen van PDS daar vaak bestreden met medicijnen die de darmflora nog verder kunnen belasten. Een Candida maakt daar dankbaar gebruik van en woekert dan ongemerkt verder voort.

Een andere aanpak

Voor mensen met de diagnose PDS is het slim zich hier niet zomaar bij neer te leggen en een andere aanpak te proberen. Want als een onbalans in de darmflora door een Candida-overgroei de oorzaak is van de klachten, is behandeling wél heel goed mogelijk. Twijfel jij nog of Candida jouw prikkelbare darm veroorzaakt? Bestel dan hier het PDS ontlasting onderzoek.

Kreeg jij de diagnose PDS?

Een ander spoor kan resulteren in een klachtenvrij bestaan. Met suikervrije voeding kan je buik al tot rust komen.
Het boek (Over)leven met Candida geeft je de handvatten die je nodig hebt.

Door te leren op een meer ontspannen manier met stress-triggers om te gaan voorkom je buikkrampen.
De cursus Het Hele Jaar Leven Vol Positieve Energie geeft je 365 dagen inspiratie en praktische oplossingen voor een relaxter leven.

In september 2016 verscheen in het blad Prikkels van de Belangenvereniging Prikkelbare Darm Syndroom (BPDS) een artikel van mij waarin ik uitleg dat PDS geen PDS hoeft te zijn. Je vindt het artikel hier. Stuur het gerust door aan anderen met PDS.

www.candidacoach.nl relatie pds candida