Als je klinkt als een zeehond…

Imelda is net terug van vakantie in het warme Turkije als ze weer de longen uit haar lijf hoest. Ze kucht het hele jaar door, maar deze hoest klinkt anders. Alsof het van heel diep komt. En met veel slijm.

’s Morgens vroeg loopt ze luid hoestend de trap af. In de keuken spuugt ze het dikke slijm in de gootsteen. Taai transparant slijm, maar later ook brokken geel groen. De prop in haar keel voelt vervelend aan. Pas als die weg is kan ze weer vrij ademen. Ze perst het slijm kokhalzend omhoog. Tot er een golf gele vloeibare gal komt. Dan lijkt er weer ruimte voor lucht te zijn.
De rest van de dag kucht ze veel. Vanuit haar neusholte voelt ze het slijm zakken. Zodra het in de keelholte komt volgt automatisch de prikkel om te hoesten. Imelda is er al voor bij de dokter geweest. Ze kreeg een neusspray tegen het slijm en pillen om de hoestprikkel te onderdrukken, maar na een week was de hoest gewoon weer terug.

Heb jij hier ook last van?

Dan weet je dat het hoesten je doodmoe maakt. De chronische luchtweginfecties kosten je veel energie. Je staat hoestend op en gaat ermee naar bed. Je slaapt niet optimaal en het levert je veel stress op. Je voelt je ongemakkelijk tijdens bijeenkomsten waar het stil is en geluisterd wordt en jouw gehoest storend is. Je staat ongewild in het middelpunt van de belangstelling met iets waar je niet blij van wordt. Je schaamt je als je een hoestbui krijgt met je pasgeboren neefje in je armen. Je baalt ervan dat je conditie zwakker en zwakker wordt. Je wil fit zijn en niet klinken alsof er een pakje zware shag per dag doorheen gaat. Of als een zeehond in Pieterburen.

Dit is geen gewone verkoudheid!

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Het zorgt voor een loopneus die overgaat in een verstopte neus. Met een zere keel, niezen, hoofdpijn en lichte verhoging. Die symptomen zijn vrij mild en duren meestal niet langer dan een week. Chronische slijmvorming en luchtweginfecties hebben een andere oorzaak.

Wat is de oorzaak van overmatige slijmvorming?

Heb jij net als Imelda last van chronische luchtweginfecties door overmatige slijmvorming?  Dan kunnen daar 2 oorzaken voor zijn:

  1. De oorzaak ligt in je darmen
    Een slechte spijsvertering, waarbij voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden, zorgt voor een onbalans in je darmflora. De gist Candida Albicans profiteert hiervan en groeit uit tot een woekerende schimmelvorm. Zo’n overgroei aan Candida, een Candidabelasting, kan de slijmvliezen in je darmen hyperactief maken. De andere slijmvliezen in je lijf doen daarna gezellig mee. De overactieve slijmvliezen produceren een constante stroom slijm, waardoor je continu hoestprikkels voelt. Je kucht de hele dag en ’s morgens komt de opgehoopte slijmvoorraad van de nacht en in één keer uit.
  2. Je hoest door stress
    Het gevoel steeds een brok in je keel te hebben, gecombineerd met hoestbuien, kan ontstaan zodra je stress hebt. Je hebt de neiging de slijmprop weg te schrapen en kucht veel. Deze stresshoest wordt veroorzaakt door nervositeit. Bijvoorbeeld door grote onzekerheid, frustraties, problemen op het werk of zorgen in de familie. Ken je de uitdrukking ‘je gal spuwen’? Het betekent iets afkeuren en dat duidelijk laten merken. Letterlijk gal spuwen kan aangeven dat je niet goed in je vel zit, je niet gelukkig voelt en worstelt met de spanning.  Deze spanning veroorzaakt ook een slechte spijsvertering.
Wat te doen?

Je snapt, dat bij een constante aanvoer van slijm een pilletje tegen de hoest geen effect heeft… Imelda leerde dat ze zowel met aangepaste voeding als een meer ontspannen leven haar slijmvliezen weer rustig kon maken. Ze herkende de veroorzakers van de stress in haar lijf. Oorzaken die ze eerst niet onder ogen durfde zien. Maar door er niet langer voor weg te lopen en een aantal belangrijke keuzes te maken is er weer rust in haar hoofd, lijf en leven. De hoest? Die is weg! Net als het slijm. Ze klinkt niet meer als een zeehond in Pieterburen. Ze heeft meer lucht en daardoor meer energie. Ze voelt zich ontspannen, ook al heeft ze nog steeds veel te doen. Ze kent haar grenzen en durft die nu ook aan te geven. De onzekerheid die in haar kindertijd was ontstaan heeft plaats gemaakt voor liefde voor zichzelf en zelfvertrouwen. Daardoor voelt ze zich niet alleen rustig en ontspannen, ze straalt het ook uit.

Wil jij ook de oorzaken van je chronische luchtweginfecties aanpakken?

Neem jij je gezondheid serieus? Dan heb je een paar interessante opties:

Met het boek (Over)leven met Candida zet je zelf je darmgezondheid op het goede spoor.

Om de onrust in jouw lijf te verminderen meld je je aan voor de cursus Het Hele Jaar Leven Vol Positieve Energie.

Of meld je aan voor een Candidagesprek als je er hulp bij kan gebruiken. Een telefonisch gesprek van 40 minuten waarin we inzoomen op jouw situatie en onderzoeken wat jij nodig hebt om je weer lekker in je vel te voelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *