Zo herken je de cliënt met de overactieve gaspedaal

Heerlijk hè? Vakantie! Toch brengt het niet altijd wat we ervan verwachten. Neem nu Joyce. Ze heeft lang uitgekeken naar een paar weken vrij. Ze vloog naar een zonnige bestemming en droomde van luieren. Slenteren door de nauwe straatjes met knusse winkeltjes van het oude stadje. Stapels boeken lezen en bij zonsondergang mijmeren over al het moois dat het leven haar brengt. Maar de realiteit is anders.

Joyce heeft zo’n lange periode intensief en hard gewerkt, dat ontspannen niet meer eenvoudig is. Ze leidt een druk leven met een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid en overuren. Haar schatjes van kinderen met veel gezellige aanloop. Hockeywedstrijden met verplichte bardiensten.  Afspraken met vriendinnen in de avonduren. En haar ouders die merkbaar ouder worden en haar vaker om een gunst vragen. Haar hardware is afgesteld geraakt op een te hoge stand. Haar zenuwstelsel draait overuren, waardoor ontspannen genieten van een lagere versnelling vrijwel onmogelijk is. Ze voelt zich onrustig in haar lijf en kan zich niet concentreren op haar boek. Wat ze leest dringt niet tot haar door. Ze heeft dagenlang een knallende hoofdpijn. Speelt verveeld spelletjes op haar telefoon. En reageert geïrriteerd naar mensen die in haar ogen treuzelen.

En Joyce is niet de enige die hier last van heeft. Steeds meer vrouwen én mannen merken dat lekker ontspannen niet meer een vanzelfsprekendheid is. Ook niet tijdens een vakantie. Hun lichaam geeft signalen dat er sprake is van een overactief gaspedaal. Doen ze hier niets aan, dan lopen ze het risico op een burn-out.

Hoe herken je de cliënt met een overactief gaspedaal?

Merk jij ook dat voor sommige cliënten lekker ontspannen niet meer vanzelf gaat? Een overactief gaspedaal sluipt er langzaam in. Als je cliënt merkt dat hij/zij zich onrustig voelt als hij/zij even niets doet is dat een belangrijk signaal. En dat is niet de enige alarmbel. Ook de volgende signalen vragen serieuze aandacht om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen:

Hij of zij…
… werkt veel
… heeft behoefte meer van vrije tijd te genieten
… heeft steeds minder energie en vraagt zich af: houd ik dit vol?
… beleeft steeds minder plezier en vraagt zich af: hoe lang vind ik dit zo nog leuk?
… geeft onbewust of ongewild veel tijd weg aan anderen
… vind het moeilijk om ‘nee’ te zeggen
… is bang om iets te missen en checkt regelmatig e-mails, facebook of de telefoon
… heeft een groot deel van de dag haast of tijd tekort
… verveelt zich snel en wordt daar neerslachtig van
… vindt het lastig om prioriteiten te stellen
… gaat om met mensen die veel energie kosten
… kan de aandacht er niet goed bijhouden, de gedachten dwalen vaak af
… heeft geen grip op situaties, de dingen overkomen hem/haar meestal

En heeft last van…
… haastig en snel alles willen doen
… op elkaar geklemde tanden en kiezen
… gespannen schouders en nek
… een fronsende blik
… een strakke focus
… oppervlakkig ademhalen
… het gevoel alleen te kunnen ontspannen met een glas wijn, de krant, de tv of intensief sporten
… een sterke behoefte aan zoet, zout, koffie, alcohol of roken

Gelukkig kun je echt ontspannen ook leren
Ik bedoel niet met yoga of mindfulness, waarmee je wel voor het moment de balans weer vindt. Maar structureel en veel dieper, door de manier waarop je werkt en leeft met kleine aanpassingen stukken relaxter te maken. Zodat je ook weer echt kan genieten van je vakantie. Hoe? Met zacht werken!

Jannie (65) merkte het ook. Zij volgde het online programma en mailde me vlak na haar vakantie:

“Tijdens de vakantie kwam ik erachter wat Zacht Werken voor mij betekent. Als mensen tegen je zeggen dat je zo relaxt reageert op de groep en de omgeving, is dat voor mij een groot compliment. Nog niet zo lang geleden hoorde ik alleen maar “doe toch eens rustig, rustig aan.” Alleen bij het woord ‘rustig’ liep bij mij de hartslag op en reageerde ik geïrriteerd. Nu gebruik ik het woord zelf en heeft het een betekenis van vrij en relaxt zijn. Dit is maar één van de vele mooie dingen dat Zacht Werken voor mij heeft gedaan en nog steeds doet. Iedereen in mijn omgeving gun ik een leven vol Zacht Werken.”

Herken jij de cliënt die meer nodig heeft dan supplementen om zich goed in het vel en ontspannen te voelen?
Met de wandelchallenge Fluitend door je dag en de workshop Zacht Werken aan je Gezondheid maakt men kennis met de principes en voordelen van Zacht Werken. Meld je aan voor de tips en inspiratie in je mailbox en je krijgt automatisch alle data. Of maak een afspraak met me om de behoefte en mogelijkheden te bespreken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.