Wist jij dit over werkstress?

Deze week was het de week van de werkstress. Bedrijven in het hele land organiseren activiteiten om werkstress aan te pakken. En dat is hard nodig, want de cijfers liegen er niet om. We voelen in ons werk meer stress dan goed voor ons is. We zeggen vaker ja tegen dingen die we eigenlijk niet willen. Niet alleen op de werkvloer, ook privé. We doen te weinig dingen die ons gelukkig maken en hoe gek dat misschien ook klinkt: dat heeft zijn weerslag op je darmen. Hoe dat zit ga ik je vertellen, maar eerst een aantal cijfers op een rijtje.

Wist jij dit?
  • 16% van de verzuimde werkdagen heeft werkstress als reden
  • 1:7 Nederlanders heeft last van burn out klachten. Dat zijn zo’n 1 miljoen mensen.
  • 38% van de werknemers heeft hoge taakeisen
  • 45% zou op het werk meer willen bepalen wat zij doen
  • 7.000.000 werkdagen per jaar worden verzuimd vanwege werkstress
  • Per werknemer werd in 2016 30 dagen verzuimd vanwege de werkstress
  • 1:4 had in 2016 te maken met ongewenst gedrag door klanten, patiënten, leerlingen, enz.
  • 1:6 had last van ongewenst gedrag door leidinggevende of collega
  • 2% had te maken met seksuele intimidatie door collega of leidinggevende
  • 8% werd gepest op de werkvloer

(Bron: Metro)

Werkstress wordt een steeds serieuzer probleem. Hoewel we hard werken heel normaal lijken te vinden leveren een te hoge werkdruk, te weinig uitdaging, een vervelende sfeer of concurrentie op de werkvloer door reorganisaties spanning op. Maar ook het huishouden naast je baan, social media en je persoonlijkheid spelen mee.

De eerste signalen

Door de stress ga je je anders gedragen. Dat gaat niet van de een op de andere dag, maar heel geleidelijk. Je krijgt minder behoefte aan prikkels van buitenaf. De gesprekken bij het koffieapparaat vind je zonde van je tijd. Je hebt geen zin meer in die social talk en het contact met anderen. Je trekt je terug.

Je neemt geen pauze. Je hebt veel te doen en weinig tijd. Je propt zoveel mogelijk taken in de uren die je hebt en hoopt eindelijk eens wél op tijd naar huis te kunnen, De pauze gebruik je om op schema te blijven. Je eet je lunch aan je werkplek want je voelt de tijdsdruk en denkt: ik moet deze klus nu afmaken.

Je laat meer vluchtgedrag zien en gaat steeds vaker contacten uit de weg. Je komt je afspraken niet na.

Herken je dit? Dan ben je al op weg naar een burn out.

Ik deed het ook!

Als leerkracht werkte ik me een slag in de rondte. Met een parttime aanstelling maakte ik fulltime uren. Ik barstte van de ideeën en werkte die vaak in mijn eigen tijd uit. Op school was er namelijk geen tijd voor. Daar wachtte na schooltijd een berg administratie, behandelplannen, overleg voor projecten en vergaderingen. Ik verzoop in mijn drang naar perfectie. Werkte mijn boterham tussen de middag gedachteloos naar binnen terwijl ik een stapel schriften nakeek of knutselspullen verzamelde voor de middag. De werkdag begon ook steeds vroeger. Om 7.30 uur liep ik de school binnen en eindigde om 17.30 uur. Zonder pauze, want ook pleindienst is werken, en met een stapel correctiewerk in de tas. Eenmaal thuis koos ik steeds vaker voor iets makkelijks te eten en had ’s avonds na de laatste schriften geen puf meer nog iets leuks te doen voor mezelf. Het gevolg? Ik kwam thuis te zitten met een flinke burn out.

Niet alleen in het onderwijs

Ook in de zorg, de advocatuur en de keukens van restaurants is het allang bekend dat de werkdruk hoog ligt. Stress komt in vrijwel elke bedrijfstak voor. Het begint als spanning, maar wordt chronisch als je geen prioriteiten meer kan stellen. Of de signalen van je lijf negeert. Je bent vaker verkouden of krijgt sneller de griep. Die hoofdpijn, buikpijn, trillende benen, hartkloppingen of pijn op de borst voel je wel, maar je besteedt er geen serieuze aandacht aan. Je moet immers door en hebt geen tijd.

Wat betekent dit voor je gezondheid?

Als je stress hebt verkrampen je spieren. Daar gaat je bloed en energie naar toe. Je wordt moe en krijgt meer trek in koffie of snacks. Je lijkt die nodig te hebben als oppepper. En ook als je denkt nog gezond te eten: stress vertraagt je spijsvertering. Daardoor worden de goede voedingsstoffen niet meer optimaal opgenomen. Je darmflora wordt gevoelig voor ziekteverwekkers, waaronder de Candida albicans, en je merkt dat je (vage) klachten krijgt.

Merk jij ook dat je maag reageert als je nerveus of gestrest bent voor iets dat je spannend vindt? Bij chronische stress heeft dat nog veel ernstiger gevolgen voor je spijsvertering. De kans op ontstekingen in je lijf wordt groter. Denk aan je tandvlees of slijmbeurs. Je immuunsysteem verzwakt waardoor je sneller infecties oploopt.

Een onevenwichtige en ontstoken darm kan vervolgens bijdragen tot depressie en angst. Heb je wel eens een ‘onderbuikgevoel’ over iets? De darm wordt ook wel gezien als onze tweede hersenen. Het is een ingewikkeld netwerk van bacteriën, gisten, hormonen en chemische stoffen die je darmhersenen vormen. Het hormoon serotonine komt ook voor in je darmen. Het is met een moeilijk woord een neurotransmitter en beïnvloedt je stemming. Zowel positief als negatief. Serotonine wordt voor een groot deel aangemaakt in je spijsverteringsstelsel. Zo worden je gedachten en je mentale gesteldheid beïnvloedt door je darmflora.

Vermindering van je stressniveau kan je spijsvertering dus verbeteren. En daarmee je algemene gezondheid.

Wat kun jij nu doen tegen stress?

Hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen zijn niet normaal. Ze willen je vertellen dat er iets moet veranderen. Wat dat is? Dat kun jij zelf het beste zien door kritisch te kijken. Stress wordt niet alleen door je werk veroorzaakt. Ook privé relaties hebben hun weerslag op jouw gezondheid. Wat veroorzaakt jouw stress? Ga op zoek naar de oorzaak!

Zorg voor voldoende slaap .

En: beweeg! Wandelen is een eenvoudige manier. Op 1 januari start een nieuwe wandelchallenge en daag ik je uit elke dag een half uur te wandelen. Schrijf het alvast in je agenda en houd je mailbox in de gaten. Binnenkort hoor je er meer over.

Wil jij de stress in je werk kwijt?

Voel jij nu dat het anders moet, maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Zacht Werken helpt je daarbij. Met Zacht Werken zie je je eigen rol in het geheel, krijg je meer rust en ga je ontspannen werken vanuit een positieve energie. Ook in een bedrijf waar stress heel gewoon lijkt of tijdens een reorganisatie.

Monica (58)
“Mijn dagen zaten te vol, met de administratie voor mijn bedrijf en de vele e-mails. Ik zag daardoor tegen de leuke dingen op. Het was een uitdaging tijd te maken om te ontspannen en alle leuke dingen te doen. Nu ik het zacht werken toepas kan ik wél ontspannen genieten van bijeenkomsten met familie en vrienden en zie ik het als een hele leuke tijd. Zacht Werken is voor mij als een way of life! Dat ervaar ik als heel fijn. Blij!”

Jacques (53):
“Zacht Werken is super! Ik pas het nu dagelijks toe, zowel in mijn werk (waar een reorganisatie speelt) als privé. En het doet iets met me. Ik ben nu ‘s avonds minder moe, doordat ik lekker heb gewerkt. Door een paar simpele aanpassingen ben ik nu meer stressbestendig en heb ik meer rust en overzicht. Op het werk zien ze dat ik ben veranderd. Is er een kleine tegenslag? Dan kijk ik daar nu anders naar!”

Wil je dit ook ervaren? Dan heb je twee opties:
1) Meld je aan voor de cursus Het Hele Jaar Leven Vol Positieve Energie en ontdek in je eigen tempo welke kleine oplossingen jouw dagelijks leven fijner maken.

2) Of vraag een Candidagesprek aan, dan bekijken we samen waar jij nu nog last van hebt en hoe ik je kan helpen aan meer rust in je hoofd en lijf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *