Geniet jij nog?

“Wat is het genieten hè, zo’n kleintje?” Karin loopt met een zwaarbeladen kinderwagen naar de voordeur als ze haar buurvrouw ziet. “Nou!” Het komt er met moeite uit bij. Karin heeft alles behalve het gevoel te kunnen genieten na de geboorte van Emma, nu 6 maanden geleden. Overleven, dat lijkt er meer op. Ze forceert een glimlach en gaat snel naar binnen.

Het begon ruim een jaar geleden
Karin ontdekte dat ze zwanger was van haar eerste kind. Geweldig! Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Karin was er klaar voor. Na jaren worstelen met schimmelinfecties, een jeukende huid en allerlei andere vage klachten. Haar lijf was schoon van Candida. Haar kindje zou deze last niet hoeven dragen. Haar darmflora was picobello op orde en doordat ze leerde hoe ze van het Candidadieet haar leefstijl maakte draaide ze voor gezond eten haar hand niet meer om.

Toch valt het leven haar nu zwaar. Karin doet haar uiterste best haar werk als afdelingsmanager in een zorginstelling vol te houden zoals ze dat eerst deed. Er is veel overleg, over onderwerpen waar Karin ook iets van moet vinden. De werkdruk ligt hoog, met teveel taken die teveel tijd vragen om goed uit te voeren. De relatie met de directie loopt stroef en de hoeveelheid e-mails op een dag is in werktijd niet bij te houden. De perfectionist in Karin zegt weinig nee, waardoor ze vaak ’s avonds nog haar mails checkt. Ze heeft als ze ’s morgens opstaat al weinig energie, maar haalt het einde van de dag met veel bakken koffie.

Ook thuis wil ze alles goed bijhouden. Want het huis hoort toch schoon te zijn? De kleding fris in de kast en de koelkast gevuld? Laatst zat ze te huilen in de auto. Niemand mag het zien, maar ze is uitgeput en wil zich groot houden. Het leuke is er allang vanaf.

Het licht ging uit
De stress grijpt Karin naar de keel. ’s Avonds ligt ze met hartkloppingen in bed. Het licht ging uit toen het bij Karin binnenkwam: dat ze niet meer kan, dat het anders moet. Maar hoe?

Opnieuw zocht Karin mijn hulp. Nu om met het online programma te leren hoe ze zachter kan zijn voor zichzelf. Door zich met mij te verbinden stond ze niet meer alleen op het pad van hard werken, maar kon ze zelf gaan ontdekken hoe het zachter kan. Door geluk, plezier en dankbaarheid voorop te stellen ontdekte Karin

dat je je werk minder belangrijk kan maken en dan evengoed veel kan bereiken;
dat je jezelf voorop mag stellen, zonder egoïstisch te zijn;
dat je emoties niet op moet stapelen, want dat geeft stress;
en dat het niet belangrijk is hoeveel uren je werkt. Wel HOE je werkt.

Karin leerde door zacht te werken meer te ontspannen en te relativeren. Ze merkte: na het dieptepunt komt de glorie. Je kunt er elke dag opnieuw voor kiezen de dingen voortaan anders te doen. Mits je ervoor openstaat.

Eerst voor jezelf zorgen
Karin voelt zich nog steeds verantwoordelijk voor haar werk, maar zorgt nu eerst voor zichzelf. Pas daarna voor een ander. Zo heeft ze met haar partner afspraken gemaakt over het huishouden en de boodschappen. Regelen ze elke week een oppas om te kunnen sporten. En checkt ze haar werkmails niet meer als ze thuis is. Ze heeft niet meer het gevoel dat de hele wereld op haar schouders rust en dat iedereen iets van haar moet. Dat geeft een enorme rust. Een rust die ze ook uitstraalt naar haar partner en werk. Zou haar buurvrouw vandaag aan Karin vragen of ze geniet van haar dochter Emma, dan antwoordt ze volmondig: JA!

Aangeven dat je het niet langer kunt opbrengen is geen zwakte
Het is een kracht! Je geeft het signaal: hier is het niet gezond. Soms mag je best een beetje egoïstisch zijn. Voor jezelf zorgen om er daarna optimaal voor de anderen te zijn. Ik help je graag daarin je eigen keuzes te maken. Vraag een gratis gesprek aan als je daar meer over wil weten.

Of meld je aan voor de workshop Zacht Werken aan je Gezondheid op zaterdag 13 oktober a.s.en ontdek hoe je alle dagen rust en tijd hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *