Gehakt met ‘een zoetje’

Het is inmiddels ruim 6 jaar geleden dat ik onvrijwillig het Candidadieet ging volgen. Hoewel ik dacht gezond te eten, was ik toch ook gek op allerlei tussendoortjes. Ik was gewend mijn boodschappenwagen gedachteloos vol te kieperen met alles wat er lekker uit zag. Zoutjes, zoet broodbeleg, mini Snickers en Marsjes, maar vooral koek was favoriet! Elk kopje koffie was een gelegenheid om een koek bij te nemen. Ik was gek op koek. Roze koeken, gevulde koeken, kokosmakronen, banketbakkersspeculaas… Hmmm! Tja, dat moest dus stoppen. De volkoren rijstwafel kwam er voor in de plaats. Dat was wennen zeg! Na enige tijd gunde ik me toch echt de met tarwe- of rijststroop gezoete koekjes van bijvoorbeeld Billy’s Farm. Misschien niet helemaal perfect om het laatste restje Candidaschimmel dat zich nog in mijn darmen bevond te verdrijven. Maar hé, ik ben ook maar een mens met behoeftes hè? En ik hield het netjes bij één koekje per dag. Als traktatie. Omdat ik zo goed bezig was.

Ingrediëntenlijst

Tijdens mijn speurtocht naar geschikte producten bestudeerde ik veel etiketten en noteerde deze thuis. Zo ontstond de lijst van producten die ik toepaste in de recepten en die je in Heb jij Candida? Ik (k)ook! vindt. Het kostte mij veel tijd, maar wilde dat het jou nu veel tijd bespaart.
Over deze lijst is goed en slecht nieuws te melden. Laat ik beginnen met het goede nieuws: er komen zo af en toe nieuwe geschikte producten bij! Een klein stukje van de rauwe cacao reep Lovechock is een verantwoorde traktatie. En de Aldi verkoopt handige meeneemverpakkingen van rijstwafeltjes. Helaas moet ik erbij vertellen dat alleen de naturel smaak Candidaproof is. En ja, het zijn dan toch weer die rijstwafels…

Het slechte nieuws is: van sommige producten veranderde de receptuur. Zo bevat het ‘Duitse Sjuute’ brood bij bakkerij ‘t Stoepje suiker en bakkersgist. Ook de ‘Duitse driehoek’ bevat bakkersgist. Het E-nummers-vrije meergranen ‘Brood van Toen’ (ik noemde het in mijn boek als alternatief voor wie gewoon brood mag) bevat suiker en wordt gekleurd met gekarameliseerde suiker. Helaas komt dit tegenwoordig veelvuldig voor, waardoor het van belang is de ingrediëntenlijsten regelmatig te blijven lezen. Voor goed zuurdesembrood kun je toch maar beter naar de bakker op de hoek of de natuurwinkel. En vraag daar ook gerust naar de gebruikte ingrediënten!

Ook met andere producten wordt gerommeld.

Zoals met thee. De groene thee van de Appie zou, net als de Yellow label thee van Lipton, suiker bevatten. Dacht je zonder toevoeging van een klontje suikervrije thee te drinken… Mis!
En wat dacht je van gehakt! Bij de Aldi ontdekte ik suiker als ingrediënt op de verpakking van rundergehakt, maar ook bij de slager kan het aan het vlees zijn toegevoegd. Dank voor de tip aan de dame die mijn lezing bezocht! De slager bij mij om de hoek legde me uit dat dextrose (druivensuiker) een ingrediënt is van veel toegepaste marinades en kruidenmixen. Daar zit je als Candidapatiënt niet op te wachten. Gemarineerd vlees of gekruid gehakt kopen is niet verstandig. In de culinaire wereld wordt vaak gesproken over ‘het zoetje’ in een gerecht, wanneer iets zoets is toegevoegd om de smaak te beïnvloeden. Dat lijkt dus ook van toepassing te zijn bij vlees. Vertel de slager dat je suikervrij eet, vraag hem eventueel het gehakt ter plekke te malen en maak vooral je eigen marinades. Is veel lekkerder! Wist je dat soms ook iets aan het gehakt wordt toegevoegd om het mooi rood te houden? Onbewerkt gehakt (en ander vlees) kleurt vanbinnen donker door een gebrek aan zuurstof. Veel mensen vinden het er niet aantrekkelijk uit zien, waardoor er wordt gemanipuleerd, maar het is juist een goed teken!

www.candidacoach.nl gehakt met een zoetje

De voedingsmiddelen industrie zit vol met verrassingen. Laten we leren van elkaar. Wat is jouw ontdekking? Heb jíj een nieuw product ontdekt dat past binnen het Candidadieet? Of juist iets misleidend? Deel het in het onderstaand commentaarveld. Benieuwd naar jouw reactie!

2 antwoorden
 1. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Hoi Janne,
  Het beste is, bij voorverpakt vlees in de supermarkt, altijd de ingrediëntenlijst te controleren. In de meeste winkels lijkt het wel oké te zijn wat suikers betreft… al blijft dat ook een kwestie van vertrouwen. Op een versafdeling kun je er naar vragen. Of suiker ook in verse kip voorkomt is mij niet bekend. Wel dat kipfilet soms volgespoten wordt met water. En gerookte kip, tja die bevat vaak de smaakversterker mononatriumglutomaat (E621). Die kun je om andere redenen beter laten staan.

  Beantwoorden
 2. Janne
  Janne zegt:

  Hallo!
  Ik kom soms ook echt dingen tegen waar opeens toch suiker in blijkt te zitten, echt balen! Ik vroeg me af of je een supermarkt weet waar geen suiker (of dextrose, etc.) wordt toegevoegd aan het gehakt of de (gerookte) kip, of kun je het echt alleen bij de slager halen? (Ik ben maar een studentje, dus vandaar…)
  Groetjes, Janne

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *