79 schimmels in het water

“Nee, ik heb geen schimmel” zegt ze lachend. Samen met haar vriendin steekt ze haar voeten naar voren op de relaxstoel. Precies zoals de fotograaf haar vraagt te doen. Ik ben in het restaurant van het wellness centre waar een fotograaf twee dames van ergens in de 60 vraagt of hij een aantal foto’s mag schieten voor de nieuwe brochure en website. De voeten gaan vol in beeld, de badjassen zijn keurig tot over de knieën gesloten. De dames hebben er lol in.

Weet je dat schimmels in sauna’s en zwembaden vaak voorkomen?

Een sauna of zwembad is de ideale omgeving voor een schimmel. Die gedijt namelijk goed waar het warm en vochtig is. Niet in de douches zoals je misschien denkt, maar op de vloer, op de bankjes, de duikplank en in het water. In 2017 bleek uit onderzoek dat in het water van Nederlandse zwembaden maar liefst 79 schimmelsoorten voor komen, waaronder de Candida albicans. Ondanks de strenge eisen voor desinfectie.

De Candida kan eenvoudig een voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) en kalknagels veroorzaken. Vooral mensen met een verzakt immuunsysteem lopen dit op. Maar liefst 10 – 15 procent van de mensen heeft last van zwemmerseczeem of een kalknagel. Dat is niet mis!

Een dagje wellness, waarna jij je heerlijk schoon voelt en met een babyzacht huidje ’s avonds je bed in kruipt, is dus niet vanzelfsprekend verfrissend.

www.candidacoach.nl

Hoe kun je voorkomen dat je in een sauna of zwembad een schimmelinfectie oploopt?

Je kunt het risico op een schimmelinfectie verminderen door

  • zoveel mogelijk het lopen op blote voeten te vermijden en slippers te dragen;
  • te voorkomen dat je zwembadwater inslikt en de Candida in je darmen terecht komt;
  • je lijf goed af te spoelen onder de douche, nadat je in het zwem- of bubbelbad bent geweest;
  • je voeten niet aan de lucht te laten drogen, maar ze goed af te drogen met een schone handdoek;
  • een extra grote handdoek mee te nemen, om in de sauna op te zitten of liggen. Daar kun je dan ook je voeten op zetten.

Let je hier op? Dan vergroot je de kans dat je zonder slippervrees op een mooie zonnige dag de straat op kan.

Maar wat als je al zwemmerseczeem of een kalknagel hebt..?

Op verschillende manieren kun je proberen het probleem wat te maskeren:

  • De plekjes eczeem kun je insmeren met een speciale eczeemcrème. Een heel goede is die van Grahams. Het haalt de jeuk eraf en voorkomt opnieuw schilferen van de huid.
  • Veel mensen laten een kalknagel behandelen bij een pedicure. De nagel wordt dan schoon gevijld of gelaserd.

Met opzet noem ik deze oplossingen maskeren. Want vaak komen de klachten terug zodra de behandeling wordt gestaakt. In dat geval wordt de Candidaschimmel van binnenuit geactiveerd. Vanuit de darmen dus. En dan zit er maar één ding op: het probleem bij de oorzaak aanpakken en ervoor zorgen dat je darmflora weer in balans komt.

Dat kan met voeding als medicijn. Daarmee zorg voor je voor een blijvend resultaat, waarmee je weerstand weer hoog wordt en je automatisch minder vatbaar bent voor dit soort vervelende infecties. Hier lees je hoe we dat samen kunnen aanpakken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *