De leaky gut (lekkende darm)

“Dat is dan €44,90, alsjeblieft”, zegt de dame van de drogisterij. Mieke rekent het af en stopt de producten in haar tas. “Nu maar hopen dat het helpt, hè? Sterkte ermee!”, wenst ze haar nog toe. “Ja, dank je”. Mieke hoopt het ook. Dat het helpt. Ze heeft al zoveel merken geprobeerd. Ze heeft gewoon wat extra vitamines en energie nodig. Ze voelt zich na het opstaan al vermoeid, zeker nu de dagen kort zijn en is vatbaarder voor virussen. Door haar werk komt ze dagelijks in contact met mensen die zich niet zo lekker voelen en loopt een verhoogd risico op een besmetting. Ze wil beslist niet ziek worden, zoals vorige jaren toch steeds gebeurde. Deze duurdere multivitamine helpt haar hopelijk om deze winter wél op de been te blijven.

Zelfhulp medicijnen

In de winter wordt vaak extra veel geld uitgegeven aan zelfhulp medicijnen. Voldoende slaap lijkt niet voldoende te zijn om de gezondheid op peil te houden en dus vliegen de multivitamines over de toonbank. Helaas biedt het geen garantie op een winter-zonder-ziek-worden. De oorzaak kan een leaky gut zijn, ook wel een lekkende darm genoemd.

Leaky gut

Een leaky gut ontstaat door een disbalans in de darmen, bijvoorbeeld door een overgroei van Candida. Maar ook stress, 36 uur niets eten, te intensief sporten, het gebruik van antibiotica, suiker en alcohol kunnen een leaky gut veroorzaken, Zonder het te merken! Het slijmvlies van de darmen is dan meer doorlaatbaar dan gewoonlijk. De schimmeldraden van de Candida perforeren de darmwand en komen in je bloedbaan terecht.

Minuscuul kleine gaatjes in je darmwand laten daarna voedseldeeltjes en afvalstoffen lekken naar je bloed

Hierdoor komt je immuunsysteem onder druk te staan en raakt je lever, die voor de ontgifting van je lichaam zorgt, extra belast.

De opname van belangrijke mineralen en vitaminen wordt verstoord, evenals je hormonale systeem en afhankelijk van je erfelijkheid ontwikkel je ontstekingsziekten, allergieën of auto-immuunziekten. Andere symptomen zijn o.a. slapeloosheid, winderigheid, migraine, spierkrampen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, haaruitval, jeuk aan de anus, depressieve gevoelens, brosse nagels en chronische vermoeidheid. Je hoeft deze symptomen helaas niet te hebben om een lekkende darm te hebben. Het is een vaak voorkomende en ernstige aandoening dat door de reguliere huisarts niet vaak als oorzaak van je lage weerstand wordt erkend.

Zonde van het geld

Dat Mieke telkens weer veel geld uit gaf aan zelfhulpmiddelen was helemaal niet nodig en doodzonde. Waarom? Omdat ook bij haar sprake was van een lekkende darm. De hoeveelheid vitamines die ze tot zich nam werden direct weer verwaarloosd door de afvalstoffen die tegelijkertijd naar de bloedbaan wegvloeiden. Toen de leaky gut met goede voeding werd gerepareerd kon ze haar weerstand verhogen en haar energie blijvend terug vinden. Ook al had ze al 20 jaar ongemerkt een lekkende darm.

www.candidacoach.nl leaky gut

Een leaky gut herstellen: hoe pak je dat aan?

Tijdens een eerste consult bij een van de therapeuten met wie ik samenwerk kan vastgesteld worden wat de exacte oorzaak is van je klachten. Als dat een lekkende darm is, als gevolg van bijvoorbeeld een Candida-infectie, wordt je verteld hoe jij je voeding het beste kunt aanpassen om je darm te repareren. Aan de hand van een persoonlijke analyse wordt een advies op maat gegeven waarmee jij heel direct en in een relatief korte tijd resultaat kunt bereiken.

Ik help je graag op weg!

Heb jij een lekkende darm door Candida en vind je het lastig je voeding aan te passen? Weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Tijdens een gratis Candidagesprek bespreken wij in 40 minuten hoe ik jou op weg kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *